Kristína Striešková Rôzne

Vyjadrenia poslancov k Infolistom: Dehonestujú ľudí...

Na 13. zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Zlatých Moravciach si vypočul primátor apely, výzvy, vyhlásenia a veľkú kritiku na Infolisty - periodikum, kde sú vraj publikované tendenčné články proti poslancom a všetkým, ktorí majú iný názor ako preds

Meno povereného riaditeľa nemocnice Grujbára od septembra 2011 rezonuje na všetkých mestských zastupiteľstvách a spájané je s už spomenutým periodikom, keďže bol do nedávna konateľom spoločnosti, ktorá mesačník vydáva. Primátor sa voči spájaniu jeho osoby s Infolistami ohradil. //„Mesto s tým nemalo absolútne nič spoločné, nikto to od nás nefinancuje. Ja nechápem prečo ma niekto spája s Infolistami, alebo mesto spája s infolistami alebo také čosi.“ //Na to ho poslanec Ľudovít Chládek vyzval, aby podnikol potrebné kroky proti očierňovaniu poslancov. Primátora zároveň poslanci požiadali o vypísanie výberového konania na riaditeľa nemocnice.

S vyjadrením sa k Infolistom v mene svojom i v mene svojich kolegov poslancov vystúpil aj poslanec Pavel Šepták. „Obsahy infolistov sú zavádzajúce a žalovateľné. Dehonestujú ľudí, zvlášť, keď je do toho zapojená aj bývalá pani primátorka. Čo sa týka nominácie mojej osoby do rady nemocnice, bol to návrh poslancov. Nikto nemal pripomienku k mojej nominácii. Bude to mať dohru, máme právo na opravu, zvážim kroky na ochranu osobnosti…,“ zaznelo vyjadrenie z úst poslanca Pavla Šeptáka. Popri udalostiach, ktoré našich volených zástupcov zamestnávajú je predovšetkým mestská nemocnica. Zastupiteľstvo nakoniec rozhodlo, že nemocnicu ponechajú ako mestskú, zatiaľ do júna a potom sa rozhodne čo ďalej. Má sa však pretransformovať.

[color=#0033ff]Od mesta žiadajú zastaviť výstavbu[/color] Do programu 13. schôdze zastupiteľstva bolo zahrnuté aj vystúpenie občanov.

Súkromný investor plánuje na Ďatelinisku postaviť šesť trojpodlažných bytových domov s 80 – 90 bytmi, parkovacími miestami, ihriskom a počíta sa aj s výsadbou zelene. Podľa obyvateľov tejto lokality týmto im stavebník zhoršuje životné prostredie hustotou zastavanosti, tienením vysokým vzhľadom bytoviek aj exhalátmi. Odvolávajú sa na územný plán mesta, kde sa ráta s občianskou vybavenosťou. Hovoria o podvode na občanoch a žiadajú okamžité zastavenie výstavby, kým sa nepreskúmajú ich námietky. Pod petíciu sa podľa predkladateľa Júliusa Mihalka podpísalo 151 ľudí. „Sme rozhodnutí dať trestné oznámenie na zhotoviteľa, a aj na Mesto, že stavbu povolilo. A budeme žiadať zastaviť stavbu, zlikvidovať to, čo je už hotové. Totiž v pláne, ako stavba bude prebiehať, je napísané – stavba dočasná. Videli ste už činžiak ako dočasnú stavbu?“ //Pýta sa predseda petičného výboru Július Mihalko. //„To je jeden veľký podvod, aby sa tam bytovky mohli postaviť a potom zlegalizovať.“

Za projektom obytných domov si Viktor Šima, manažér firmy, ktorá stavbu realizuje stojí. „Nedosiahnu ani len výšku niektorých domov. Nič škodlivé pre svoje okolie neprinesú, práve naopak, zanedbané prostredie bývalej škôlky skultivujeme. Príprava výstavby prebiehala transparentne a ktokoľvek mal možnosť nahliadnuť do dokumentov a úradných rozhodnutí.“ Mesto a investor sa však zhodli na tom, že počkajú na rozhodnutie Krajského stavebného úradu ako prvostupňového odvolacieho orgánu, navyše podľa stavebníka je nutné iniciovať diskusiu s miestnymi obyvateľmi. [color=#0033ff] Ďalšie body rokovania zastupiteľstva[/co­lor] K ďalším bodom rokovania a schvaľovania patrilo doplnenie vyhradených miest na vylepovanie predvolebných plagátov k voľbám do NR SR, VZN o nakladaní s nájomnými bytmi s osobitným režimom, dodatok o posune dátumu žiadosti o poskytnutie dotácií do konca februára, novelizácia VZN o výške dotácií pre škôlky, ZUŠ, školské zariadenia. Stotožnili sa s povinnosťou samosprávy vypracovať povodňové plány, v príprave sú prevody bytov, prenájmy a predaje bytov, nebytových priestorov, pozemkov pod garážami na Ul. 1. mája, dodatok VZN o čase predaja v obchodných zariadeniach a prevádzkach. Na programe boli aj úpravy rozpočtov mestských podnikov a dodatky k ich zriaďovacím listinám. Bez problémov prešiel aj návrh na schválenie záväzku pre získanie dotácie na územno-plánovaciu dokumentáciu. Z programu zastupiteľstva bol stiahnutý bod dodatok č. 4 k štatútu Tekovských novín.

Anna Mondočková

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM