Peter Klimant Rôzne

Vozokanský lev stále nie je na svojom mieste: Dočkáme sa návratu známeho monumentu?!

Už je to vyše roka, čo sa niekto pokúsil ukradnúť známu národnú kultúrnu pamiatku – sochu leva z Veľkých Vozokán. Ten stále nie je na svojom mieste. Mnoho ľudí sa preto pýta, kedy sa tam konečne vráti? Odpoveď sme zisťovali priamo u starostky Veľkých Vozokán.

Ilustračný obrázok k článku Vozokanský lev stále nie je na svojom mieste: Dočkáme sa návratu známeho monumentu?!
Foto: Peter Klimant / Zdroj: Dnes24.sk

Ešte v septembri minulého roka zažili Veľké Vozokany poriadny šok. Ich pýchu – sochu bronzového leva sa niekto pokúsil ukradnúť. Neznámi páchatelia vtedy zhodili leva zo svojho podstavca a pokúsili sa ho rozpíliť, čo sa im však nepodarilo. Od tohto pokusu o krádež až do dnešných dní bronzový monument stále nie je na svojom mieste. Keďže od incidentu prešiel už dlhší čas, ľudia sa pýtajú, či sa lev na svoje mieste vôbec ešte niekedy vráti?

Vráti sa!

„Na svoje miesto sa určite vráti. Krajský pamiatkový úrad nám predĺžil termín do decembra 2015. Dovtedy bude späť,“ prezradila starostka Veľkých Vozokán Justína Pálková. Momentálne sa podľa jej slov nachádza v Galante, kde ho postupne reštauruje akademický sochár Ladislav Sabo.

Oprava zničenej národnej kultúrnej pamiatky je však finančne náročná. Podľa starostky je na kompletnú opravu potrebných až 13 tisíc eur. Obec sa preto snaží zohnať peniaze, kde sa len dá. „Pracujeme na žiadosti o dotáciu z projektu „Obnovme si svoj dom“ a tam je i záchrana kultúrnych pamiatok. Vkladám tam dosť veľkú nádej. Žiadosť sme dali aj na Nitriansky samosprávny kraj,“hovorí Pálková.

Nenechajú nič na náhodu

Starostka verí, že v projektoch budú úspešný a lev bude do stanoveného termínu na svojom mieste. Tentokrát nechcú nechať nič na náhodu a bronzovú pýchu obce plánujú poriadne zabezpečiť. „Z vnútra ho chceme vyplniť tak, aby sa nedal prepíliť a ukotviť ho tak, aby ho z podstavca nemohol nikto dať preč," hovorí Pálková. Okrem toho ho chcú do budúcnosti zabezpečiť aj kamerovým systémom. Dotáciu naň chcú získať od VUCky a ministerstva kultúry.

Vozokanský lev sa hrdo týčil približne dva kilometre za dedinou popri nenápadnej poľnej cestičke. Bol často vyhľadávanou turistickou atrakciou. Osadený bol koncom 19. storočia, ako pamiatka na veľkú bitku proti Turkom, ktorá sa odohrala nad obcou v roku 1652.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM