Veronika Kalinová Samospráva

Voľby do VÚC sa blížia: Medzi kandidátmi na župana je aj slávny rodák z Moraviec

Zlatomoravčan Jozef Lohyňa je novým kandidátom na predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja. Ak je vám jeho meno známe skôr zo športovej sféry, nemýlite sa. Lohyňa je bývalým olympijským medailistom a majstrom sveta v zápasení voľným štýlom.

Ilustračný obrázok k článku Voľby do VÚC sa blížia: Medzi kandidátmi na župana je aj slávny rodák z Moraviec
Zdroj: TASR

Predstavitelia všetkých pravicových strán v Trenčianskom kraji predstavili Jozefa Lohyňu ako svojho kandidáta na dnešnej tlačovej konferencii v Trenčíne. Lohyňa je tak tretím oficiálnym kandidátom na post predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja. Okrem neho bude kandidovať exminister obrany Jaroslav Baška a nezávislý kandidát Ľubomír Žabár.

Päťdesiatročný rodák zo Zlatých Moraviec Jozef Lohyňa počas 15-ročného pôsobenia vo federálnej i slovenskej reprezentácii štartoval na troch olympijských hrách (OH), osemkrát na majstrovstvách sveta a bol desaťnásobným účastníkom majstrovstiev Európy. V roku 1992 bol na OH v Barcelone vlajkonosičom československej výpravy, národnú vlajku niesol aj na OH 1996 v Atlante, už v reprezentácii Slovenska.

Pri príležitosti osláv 100. výročia založenia zápasenia na Slovensku ho v Košiciach vyhlásili za najlepšieho slovenského zápasníka uplynulého storočia. Okrem toho sa hrdí aj titulmi najúspešnejší športovec ČSFR (1990) či Cenou fair play – rytier športu.

Na OH v juhokórejskom Soule v roku 1988 získal bronzovú medailu, zdobí ho zlato, striebro i bronz z majstrovstiev sveta, z kontinentálnych šampionátov priviezol štyri bronzové a jednu striebornú medailu. V súčasnosti sa Lohyňa venuje podnikaniu, je majiteľom obchodu s hokejovými potrebami.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM