Peter Klimant Samospráva

Vodiči by uvítali kruháč v centre Zlatých Moraviec: Táto správa ich však zrejme nepoteší...

V Zlatých Moravciach je viacero križovatiek, ktoré by si podľa vodičov zaslúžili rekonštrukciu. Jednou z nich je aj križovatka pri hornom kostole. Dočká sa prerobenia na moderný kruhový objazd?

Ilustračný obrázok k článku Vodiči by uvítali kruháč v centre Zlatých Moraviec: Táto správa ich však zrejme nepoteší...
Foto: Peter Klimant / Zdroj: Dnes24.sk

Vodiči zo Zlatých Moraviec už dlhé roky snívajú o prerobení frekventovanej križovatky pred mestským úradom na kruhový objazd. To však nie je jediná križovatka v Moravciach, ktorá by sa podľa ľudí z mesta mala vynoviť. Viacerých vodičov zaujíma aj križovatka pri hornom kostole medzi ulicami Sládkovičova – ul. Námestie A Hlinku – SNP – Bernolákova.

Problematická križovatka

„Každé ráno chodím cez mesto a zatáčam na tejto križovatke smerom na polikliniku. 90 percent vodičov idúcich z ul. SNP touto križovatkou prechádza ako keby išli po hlavnej ceste a pritom práve oni sú na vedľajšej. Kedy bude táto križovatka upravená napr. na kruhový objazd?“ Pýta sa Jozef prostredníctvom služby Odkaz pre starostu.

Podobný názor má i nami oslovený vodič Juraj zo Zlatých Moraviec: „Určite by sa tam jazdilo lepšie a bezpečnejšie, keby je tam kruháč. Cez tú križovatku sa ide do nemocnice, tak už len preto by to malo byť poriadne spravené.“

Kruháč tak skoro nebude

Vlastníkom a správcom pozemných komunikácií, ktoré spomínanou križovatkou prechádzajú, je Nitriansky samosprávny kraj. „Ten by v prípade výstavby okružnej križovatky musel vyčleniť potrebné finančné prostriedky na základe rozhodnutia poslancov zastupiteľstva Nitrianskeho samosprávneho kraja,“ vysvetľuje Emil Hudák, referend dopravy zlatomoraveckej radnice.

Okrem toho takáto rekonštrukcia nie je podľa Hudáka zahrnutá ani v územnom pláne mesta. Aj preto sa kruhového objazdu tak skoro nedočkáme. „V rámci súčasne platného Územného plánu Mesta Zlaté Moravce nie je navrhnutá výstavba okružnej križovatky v uvedenej lokalite a Mesto Zlaté Moravce v súčasnosti nemá v pláne jej výstavbu aj z dôvodu toho, že okolité pozemky pri križovatke nie sú majetkom mesta,“ uviedol Hudák, podľa ktorého je naďalej prioritou mesta vybudovanie okružnej križovatky pri radnici.

Najväčší problém pre vodičov

Emil Hudák vidí ako najväčší problém pre vodičov, ktorí prechádzajú spomínanou križovatkou ich orientáciu v križovatke. „Nesprávne radenie v križovatke a dodržiavanie prednosti v jazde, najmä pri odbočovaní z cesty II/511 (ul. Nám. A. Hlinku) na cestu III/5118 (ul. Bernolákova) a pri vjazde do križovatky z cesty III/5119 (ul. SNP) nakoľko táto križovatka je odsadená,“ vyjadril sa Hudák, podľa ktorého je však križovatka riadne vyznačená príslušným dopravným značením a pri jej prejazde by preto mali vodiči vozidiel dodržiavať pravidlá cestnej premávky.

Môže vás zaujímať:

Priechod pre chodcov pri železničnej stanici: Dočkajú sa Zlatomoravčania jeho vybudovania?

Realita niektorých ciest v Moravciach? Miesto asfaltu blato a štrk… a táto správa ľudí nepoteší!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM