Richard Pročka Od Vás

Vodič sa tesne vyhol zrážke: Na cestu padol kus platanu!

Vzácny, ale nebezpečný! Konár z chráneného Platanu javorolistého na Župnej ulici padol doprostred vozovky a takmer zasiahol jeden z prechádzajúcich automobilov. Jeho vodič sa zrážke vyhol len v poslednej chvíli! Prečo?

Platan je nebezpečný[/si­ze][/color]

Platan javorolistý má viac ako 150 rokov, pamätá časy, keď sa po uliciach prechádzal Janko Kráľ a dnes je zaradený v 3. stupni ochrany. Hoci je strom cenný z prírodnej a historickej stránky a je chránený zákonom, predstavuje istý typ ohrozenia pre chodcov prechádzajúcich chodníkom rovno popod strom a rovnako aj pre dopravu, pretože cesta vedie v tesnej blízkosti stromu.

Už v auguste minulého roka sme vás informovali aj o problémoch, ktoré strom spôsobuje blízkej pošte. Pred niekoľkými dňami zase ohrozil a obmedzil premávku na Župnej ulici, keď jeden z jeho konárov padol priamo na vozovku cesty. Pri páde sa mu jedno z áut vyhlo len vďaka vnímavému vodičovi a dobrým brzdám. Konár zostal uprostred cesty, kým ho neodtiahol okoloidúci cyklista. Neskôr ho prišli odstrániť pracovníci Záhradníckych služieb.

Za posledný rok sa platan očividne neupravoval a tak môže byť otázkou času, kedy podobná alebo i väčšia haluz ublíži človeku. Naďalej ohrozuje aj dopravu a poškodzuje majetok pošty. Pokúsili sme sa zistiť, prečo je tomu tak.

Úpravy len so súhlasom[/size][/co­lor]

Marián Tomajko, riaditeľ mestského podniku Záhradnícke služby, odpovedal, že „zo stromu sa odstraňujú suché konáre. Akékoľvek iné zásahy sú však neprípustné bez súhlasu Krajského úradu životného prostredia v Nitre.“ Dodal, že: „si treba uvedomiť, že akékoľvek orezávanie stromu a skracovanie konárov je škodlivé, lebo reznými ranami sa do cievneho systému stromu dostávajú rôzne baktérie a huby, ktoré môžu spôsobiť zánik stromu.“

Platan tu bol skôr[/size][/color]

Hovorkyňa Slovenskej pošty, Bela Lisáková, nám už v minulosti prezradila, že: „hlavným problémom sú tri konáre platanu, ktoré sú nad prístavbou budovy pošty a presahujú až do dvora pošty. Opadané lístie a plody poškodzujú strešnú krytinu, zanášajú a upchávajú systém odvodnenia strechy, ktorý musíme jeden až dvakrát mesačne čistiť. V jesenných mesiacoch aj vplyvom častejších zrážok upcháva kanalizáciu, čo sa v konečnom dôsledku prejaví zatekaním do budovy a poškodením fasády pri dažďových zvodoch.“

„Viem, že projekt pošty sa musel prispôsobiť tomuto stromu a nie strom výstavbe pošty,“ hovorí k problematike Marián Tomajko. //„Je to jedno z mála dobrých rozhodnutí, lebo väčšinou bývalo a býva zvykom, že pri výstavbe budovy sa zničia stromy okyptením koruny alebo výrubom…“ //

"Samozrejme, že zo stromu padá lístie, plody, ktoré zanášajú a upchávajú odvodnenie strechy, ale jednoducho sa to musí vyčistiť,“ dodal na záver.

Patová situácia?[/si­ze][/color]

Zasahovať do rastu stromu sa teda so súhlasom KÚŽP v Nitre môže, no ide o riziko, ktoré sa v Zlatých Moravciach z dôvodu ochrany vzácneho stromu boja podstúpiť. Pošta si za zvýšené znečistenie môže sama. Otáznik ale naďalej zostáva visieť najmä nad bezpečnosťou ľudí.

Súvisiace články[/size]

[link=http://www­.moravce24.sk/clan­ky?extend.107322_Ni­ekoho-nadchyna,–niekomu-zneprijemnuje-zivot-!]Niekoho nadchýna, niekomu znepríjemňuje život![/link]

platan
10
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM