Rôzne Správy

Víkend otvorených parkov: Zapojené je Arborétum Mlyňany i topoľčiansky park

Druhý júnový víkend bude na Slovensku tradične patriť parkom a záhradám či iným zaujímavým zeleným a historicky hodnotným lokalitám. Zapojené sú aj "zelené miesta" z nášho regiónu.

Ilustračný obrázok k článku Víkend otvorených parkov: Zapojené je Arborétum Mlyňany i topoľčiansky park
Zdroj: TASR

Národný Trust n.o. v spolupráci s mnohými partnermi pripravil v dňoch 10. – 11. júna 2017 IX. ročník celoslovenského dobrovoľníckeho kultúrno-vzdelávacieho podujatia Víkend otvorených parkov a záhrad, ktorého hlavným cieľom je prezentovať a vyzdvihovať hodnoty slovenských parkov a záhrad a zapájať ľudí do ich aktívnej ochrany a údržby.

Cieľom podujatia je predstaviť nielen hodnoty parkov a záhrad Slovenska, ale aj prácu ľudí – odborníkov, vlastníkov, správcov, podporovateľov či nadšencov, ktorí sa na tvorbe a údržbe týchto lokalít podieľajú či podieľali v minulosti. Organizátori a partneri podujatia chcú pozitívnymi príkladmi viesť ľudí a najmä mladú generáciu k aktívnej ochrane hodnôt zelených lokalít či zelenej infraštruktúry a tzv. otvorených plôch v urbanizovanej krajine, ktoré sú pre život v sídlach nepostrádateľné.

Do Víkendu otvorených parkov a záhrad sa s prehliadkami a programom zapájajú významné slovenské arboréta, medzi ktorými nechýba Arborétum Mlyňany SAV. Do podujatia sa ďalej z nášho regiónu zapája i Voľnokrajinársky park v Topoľčiankach.

Myšlienka otvárania parkov a záhrad a sprístupňovania ich hodnôt verejnosti sa realizuje vo viacerých krajinách na svete. Do praxe ju aplikujú organizátori podujatí v Anglicku, Írsku, Holandsku, v Poľsku, v Nemecku, v Portugalsku, v Austrálii, ale aj u našich susedov v Českej republike, Rakúsku či v Maďarsku. Iniciátorom a organizátorom podujatia na Slovensku je od roku 2007 Národný Trust n. o. – nezisková organizácia venujúca sa ochrane kultúrneho a prírodného dedičstva.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM