Richard Pročka Kultúra

Viete, čo je to „kiepa“ ?

Odpoveď na túto hádanku nám dalo nové občianske združenie Invenio z Topoľčianok. Kiepu máme dokonca aj v Zlatých Moravciach!

Okrem nás ju majú aj v Žitavanoch a Topoľčiankach. Čo je však najzvláštnejšie je fakt, že ide o jednu a tú istú. Tento ľudový názov odvodený z maďarského slova „kiépetta“, čo v preklade znamená „stavba“, pomenúva trojboký stĺp, ktorý bol postavený ako pamätník komasácie (sceľovania) pôdy presne na mieste stretu územia Zlatých Moraviec, Topoľčianok a Žitavian (v tom čase Opatoviec) niekedy v rokoch 1786–1792. Svojimi troma hranami je nasmerovaný na jednotlivé chotáre. Tento stĺp má okrem svojej úradnej funkcie aj malú niku, v ktorej sa pôvodne nachádzala socha spodobujúca pravdepodobne Pannu Máriu alebo niektorého zo svätých.

Čerstvé tohtoročné občianske združenie Invenio má troch členov, PaedDr. Ondreja Valacha, Jozefa Raffaja a Ing. Cyrila Šaba, štatutára združenia. Ako nám prezradili samotní členovia, hlavnou náplňou ich práce bude „podpora smerujúca k záchrane a obnove drobnej sakrálnej architektúry, kultúrnych pamiatok a pamätihodností“. Momentálne prebieha terénny prieskum, ktorým sa združenie snaží vytvoriť ich databázu v rámci celého Nitrianskeho kraja. Okrem iného ich chcú aktívne prezentovať prostredníctvom internetu, výstav a publikačnej činnosti. Zároveň združenie hodlá zachraňovať a opravovať tie z nich, ktoré sú poškodené a potrebujú pomoc.

Spoločná vášeň členov združenia znamená nádej aj pre našu „kiepu“. V súčasnosti už prebiehajú prípravy projektu a technických a právnych podkladov na jej rekonštrukciu. Okrem toho sa už dnes pripravuje výstava fotografií s názvom Duchovná krajina Horného Požitavia, na ktorej budú prezentovať výsledky prieskumu. Výstava bude otvorená v kaštieli v Topoľčiankach už v novembri tohto roku. O záchrane „kiepy“, ako aj o pripravovanej výstave, vás bude naša redakcia aktuálne informovať.

kiepa
15
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM