Peter Klimant Rôzne

VIDEO: V dedinke Hostie vznikol dom tradičného bývania. Pozrite sa, ako to vyzerá u Martokánov

Dom plný tradícií a histórie. V dedinke Hostie vznikla veľmi zaujímavá turistická atrakcia - dom tradičného bývania, dom u Martokánov. Návštevníci v ňom uvidia naozaj všeličo. Pozrite sa, ako to v ňom vyzerá.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO: V dedinke Hostie vznikol dom tradičného bývania. Pozrite sa, ako to vyzerá u Martokánov
Zdroj: Dnes24.sk

V obci Hostie v okrese Zlaté Moravce vznikol dom tradičného bývania, dom u Martokánov. Klasický, pre región typický trojpriestorový obytný dom s kamennou podmurovkou a škridlovou strechou bol postavený začiatkom 20. storočia.

„V roku 2010 obecné zastupiteľstvo schválilo zámer postaviť v obci nové nájomné byty. Poslanci zároveň navrhli ponechať aspoň jeden z pôvodných domov, v ktorom by sme zachovali časť našej histórie. Za účelom výstavby nových domov naša stará výstavba odchádza, je však potrebné vracať sa ku koreňom. Hmotné a duchovné pamiatky na našich predkov sú dôležitou súčasťou našej identity, pripomínajú nám ich život, bežné radosti a starosti a najmä tvrdú a namáhavú prácu, ktorú vyžadoval každodenný chlieb,“ skonštatoval starosta Peter Štepianský.

Škridle z Moraviec

Dom u Martokánov bol pôvodne súčasťou priestoru Martokánových dvorov, na ktorom sa dnes nachádza multifunkčné ihrisko i nové nájomné byty. Išlo o klasický dedinský spoločný dvor, kde sa po obidvoch stranách nachádzali domy a hospodárske budovy. Martokán bolo jedno z priezvisk v Hostí v 19. storočí, ktoré sa dnes už v obci nevyskytuje.

Pôvodné domy v obci mali slamené strechy, no začiatkom 20. storočia sa tieto strechy vymieňali za škridlové. Prispela k tomu aj skutočnosť, že v neďalekých Zlatých Moravciach vznikla už v roku 1895 firma zaoberajúca sa výrobou tehál a škridiel.

Je sa na čo pozerať

Dom tradičného bývania tvorí predná izba, kuchyňa a zadná izba. Predná „pekná“ izba slúžila ako obytná a najreprezenta­tívnejšia časť domu. Jej interiér tvorí drevená posteľ s matracom vyplneným slamou, ozdobná skriňa a komoda, šijací stroj a drobné predmety dennej potreby. Na stole v strede izby sa nachádzajú obecné písomnosti z 20. a 30. rokov minulého storočia a pôvodné fotografie dokumentujúce vtedajší život a ľudí. Kuchyňu tvorí pôvodná kachľová pec prenesená z domu, ktorý sa nachádzal oproti Martokánových, pôvodný, dnes už nefunkčný „koch“ na údenie a ďalšie klasické vybavenie vtedajšej kuchyne.

V zadnej izbe sa nachádzajú pôvodné krosná na tkanie, múčnica na uskladnenie zomletej múky, skriňa a komoda na oblečenie, váhy na váženie vriec, kotlík na varenie slivkového lekváru, ale aj pomôcky na spracovanie ľanu a konope. Interiér dopĺňajú na stropnej hrade zavesené rôzne typy mincierov na váženie a rôzne typy pracovného náradia. Časť interiérového vybavenia poskytli samotní obyvatelia obce.

Nazrite do domu u Martokánov prostredníctvom videa, ktoré nájdete v našej priloženej videogalérii!

Video: Peter Vida

Foto: FS Vŕštek Hostie

Hostie a ich dom tradičného bývania: U Martokánov sa je na čo pozerať
1
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM