Peter Klimant Samospráva

VIDEO: Rozruch pri voľbe kontrolóra. Kandidát vyzval poslankyňu, aby nehlasovala!

Voľba hlavného kontrolóra Zlatých Moraviec sa nezaobišla bez rozruchu. Jeden z kandidátov si vyžiadal takzvaný "time out" a vyzval poslankyňu, aby nehlasovala.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO: Rozruch pri voľbe kontrolóra. Kandidát vyzval poslankyňu, aby nehlasovala!
Foto: Peter Klimant / Zdroj: Dnes24.sk

Vo štvrtok si zlatomoraveckí mestskí poslanci zvolili hlavnú kontrolórku mesta. Na ďalších šesť rokov sa ňou stala Alžbeta Esterková. Tá však pred získaním lukratívnej funkcie sedela na poslaneckej stoličke. Keďže práve poslanci v tajnom hlasovaní rozhodovali o výbere nového kontrolóra, nie každému uchádzačovi to prišlo fér.

Time out

Kandidát na kontrolóra Jaroslav Dubec pred samotnou voľbou dal svoj nesúhlas jasne najavo. Postavil sa zo stoličky a známym športovým gestom si vyžiadal takzvaný „time out“. Po udelení slova vyzval poslankyňu Alžbetu Esterkovú, aby sa ako kandidátka hlasovania nezúčastnila.

„Chcel by som požiadať pani poslankyňu Esterkovú, aby z dôvodov etických a priameho konfliktu záujmov sa zdržala hlasovania v tomto bode,“ vyjadril sa neúspešný kandidát.

Primátor Dušan Husár dal následne Esterkovej možnosť, aby sa k návrhu Dubca vyjadrila, tá však túto možnosť nevyužila a nevyjadrila sa. Hlasovania sa zúčastnila a nakoniec ho aj vyhrala.

Esterková: Neporušila som žiadny zákon

Po svojom víťazstve sa nám však predsa len k návrhu Dubca vyjadrila. Chcela svoje právo vraj využiť a zákon tým neporušila. „Hlasovala som, pretože som neporušila žiadny zákon. Informovala som sa pred tým aj u mestskej právničky aj sama som si to študovala. Zákon som neporušila. Keďže som bola jedným z kandidátov, verila som vo svoje schopnosti, chcela som samozrejme vyhrať a voľba bola tajná. Jednoducho som sa rozhodla, že keď neporušujem zákon, tak som to svoje právo využila,“ povedala nová kontrolórka mesta.

Napriek tomu, že zákon neporušila, jej konanie sa okrem Dubca nepozdávalo aj jednému mestskému poslancovi. „Slovenské právne normy a zákon o obecnom zriadení výslovne nezakazujú hlasovanie poslanca vo svoj vlastný prospech, na druhej strane treba povedať, že zákony nemôžu myslieť na všetky situácie, ktoré môžu nastať v spoločnosti. Toto právne vákum však nahrádzajú morálne a etické normy, podľa ktorých by sa mal človek riadiť v každodennom živote,“ okomentoval Esterkovej hlasovanie poslanec Michal Cimmermann, podľa ktorého jej hlasovaním došlo jednoznačne ku konfliktu záujmov.

Dvojaký meter?

Nie je to pritom tak dávno, čo poslanci hlasovali o menovaní riaditeľov do mestských podnikov. Menovanie šéfky Mestského strediska kultúry a športu koncom minulého roka od poslancov získala Simona Holubová, manželka poslanca a súčasného viceprimátora Mareka Holuba.

Zaujímavosťou je, že práve nová kontrolórka Alžbeta Esterková ešte pred touto voľbou apelovala na Holuba, aby sa hlasovania nezúčastnil. Rovnako k tomu vyzvala i poslankyňu Ivanovičovú, ktorá vtedy pracovala pod Holubovou. Vraj šlo o konflikt záujmov.

„Jeden z navrhovaných kandidátov je pani Holubová a je tu dosť silný konflikt záujmov. Jeden z poslancov je jej manžel a jeden z poslancov je jej priamy podriadený. Vyzývam ich, aby nehlasovali,“ povedala Alžbeta Esterková na decembrovom rokovaní mestského parlamentu.

Pri svojej účasti na štvrtkovom hlasovaní o novom kontrolórovi mesta však už problém nevidela. „Mnoho mojich kolegov ma vyzvalo, aby som svoj hlas nezahodila,“ znela Esterkovej reakcia po tom, čo sme jej pripomenuli jej vlastný názor z decembrového rokovania.

Môže vás zaujímať:

Moravce majú nového kontrolóra: Voľby vyhrala už v prvom kole poslankyňa Esterková

Na fotke: Jaroslav Dubec (v strede)

Kandidát na kontrolóra mesta vyzval poslankyňu, aby nehlasovala.
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM