Peter Klimant Samospráva

Viaceré domácnosti v Moravciach sa môžu počas vykurovacej sezóny ocitnúť bez tepla!

Teplovod na Nitrianskej ulici je podľa teplárni v zlom stave. Má za sebou viacero porúch a hrozí, že počas najbližšej vykurovacej sezóny dôjde k ďalšej. Bez tepla by tak ostalo viacero domácností. Teplovod preto mal byť toto leto opravený. Oprava však bola stopnutá. Podľa teplárni za to môže mesto.

Ilustračný obrázok k článku Viaceré domácnosti v Moravciach sa môžu počas vykurovacej sezóny ocitnúť bez tepla!
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Mesto povolenie nepodpísalo

„Opravu teplovodu na Nitrianskej ulici sme plánovali vo verejnom záujme, nakoľko na danom úseku teplovodu v zimnom období r. 2013 a r.2014 sme mali dve závažné poruchy na dodávke tepla, ktoré sme odstránili dočasne s dohodou na Oddelení výstavby Mesta Zl. Moravce , že počas letného obdobia opravíme kritický úsek,“ informuje Ľubica Jakabová z Prvej energetickej a teplárenskej spoločnosti.

„K 11.augustu sme žiadali o povolenie na rozkopávku, kde na oddelenie výstavby boli zaslané všetky potrebné dokumentácie , ktoré nám pomohli vybaviť aj pracovníci daného oddelenia. Vedenie Mestského úradu sa však rozhodlo dané povolenie nepodpísať,“ dodala Jakabová.

Podľa jej slov nezačatie tejto plánovanej opravy predstavuje vo vykurovacej sezóne zvýšené riziko poruchy teplovodu a následné prerušenie dodávky tepla pre stredisko VS1. To zásobuje teplom kompletne Nitriansku ulicu a časť Hviezdoslavovej ulice ( 42,48,50,56,5­8,60,66 – 76). Týmto uliciam hrozilo, že ostanú v zime bez tepla. Mesto podľa Jakabovej vôbec neuviedlo teplárňam dôvod, prečo celú opravu stoplo.

Radnica sa bráni

„V prvom rade nie je pravdou, že túto akciu Mesto Zlaté Moravce stoplo, a už vôbec nie je pravdou, že by bolo proti tejto oprave. Práve naopak. Mesto Zlaté Moravce na základe žiadosti Prvej energetickej a teplárenskej spoločnosti vydalo dňa 07.08.2014 Po­volenie na osobitné užívanie verejného priestranstva,“ bránila sa hovorkyňa mesta Mária Vozárová.

O tomto povolení, ktoré mesto údajne vydalo, v teplárňach nikto nič nevedel. Podľa slov Jakabovej sa o podpísaní povolenia dozvedeli až po tom, čo ich o tom informovala naša redakcia. Stále ho teda nemajú. „K dátumu 19.8.2014 sme stále nedostali písomné povolenie na opravu teplovodu,“ povedala Jakabová.

Od teplárni pýtali 130 000 eur

Ďalším záhadným krokom radnice v tejto veci bola daň za užívanie verejného priestranstva, ktorú chceli udeliť teplárňam za opravy teplovodu, ktoré by si vyžadovali rozkopanie verejného priestranstva. Podľa Vozárovej nešlo totiž o haváriu ani o poruchu na potrubí. Mesto sa odvolávalo na zákon o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady. „Na základe tohto zákona ako aj v zmysle príslušného VZN mesta Zlaté Moravce, by celková daň za 30 dní užívania verejného priestranstva vyšla v sume cca 130 000 eur,“ povedala hovorkyňa Vozárová. Táto čiastka podľa Jakabovej niekoľkonásobne prevyšuje hodnotu celej opravy a teplárne si ju preto dovoliť nemohli .

Už v minulosti teplárne opravovali viaceré teplovody a nikdy od nich mesto nič nepýtalo. „Pri realizácií opráv teplovodov v minulosti Mesto Zlaté Moravce nikdy od nás nežiadalo poplatky, nakoľko sme od nich oslobodení podľa Zákona o tepelnej energetike a dané opravy sú vo verejnom záujme,“ povedala Jakabová.

Hovorkyňa mesta sa nám o tomto oslobodení od daní nezmienila. Ako však prezradila, mesto si uvedomovalo, že oprava teplovodu je potrebná. Preto radnica prišla s iným riešením. „Nakoniec bolo dňa 11.8.2014 vyho­tovené pre Prvú energetickú a teplárenskú spoločnosť Rozhodnutie o zvláštnom užívaní miestnej komunikácie v takom znení, že by túto daň uhrádzať nemusela,“ informovala Vozárová. Ani toto povolenie, podobne ako Povolenie na osobitné užívanie verejného priestranstva, teplárňam podľa Jakabovej stále nebolo doručené.

Ďalší krok majú spraviť teplárne

Mesto podľa hovorkyne informovalo teplárne, že všetky doklady sú pripravené. Údajne teplárne mestu oznámili, že opravy sa realizovať už nemôžu, pretože firma, ktorá mala túto opravu vykonať, odišla pracovať na inú zákazku.

„Je teda na spoločnosti PETS, aby zabezpečila firmu, ktorá by mohla túto opravu urobiť, keďže zo strany Mesta Zlaté Moravce má všetky potrebné povolenia k dispozícii. Sme toho názoru, že do začatia vykurovacej sezóny má Prvá energetická a teplárenská spoločnosť dostatočný časový priestor na uskutočnenie tejto opravy,“ povedala Vozárová.

Do vykurovacej sezóny sa to nestihne

Do vykurovacej sezóny sa to podľa teplárni nestihne, pretože tá začína už 1. septembra a práce trvajú 30 dní. Oprava by sa však nakoniec realizovať mala. „Nakoľko sme k dátumu 19.8.2014 nedostali písomné povolenie na opravu teplovodu, museli sme túto skutočnosť oznámiť dodávateľskej spoločnosti, ktorá mala túto opravu vykonávať. Na základe nového zistenia, že Mesto ustúpilo od poplatku a súhlasilo s podpísaním povolenia, budeme s dodávateľom jednať o novom termíne a vedenie Mesta požiadame o vydanie nového povolenia v náhradnom termíne,“ informovala Ľubica Jakabová z Prvej energetickej a teplárenskej spoločnosti.

Prípad budeme sledovať i naďalej a budeme vás informovať aj o tom, či sa oprava zrealizuje.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM