Peter Klimant Samospráva

Veľký povolebný ROZHOVOR: Vyspovedali sme 6 nových tvári zlatomoraveckého zastupiteľstva

V zlatomoraveckom zastupiteľstve nás bude v tomto volebnom období zastupovať 17 poslancov. A kým šesť z nich mali svoje stoličky aj v predošlom mestskom parlamente, zlatomoravčania vo voľbách prejavili dôveru i kandidátom, ktorí v ňom nezasadali. Tých je 11 a my sme ich zopár vyspovedali.

Ilustračný obrázok k článku Veľký povolebný ROZHOVOR: Vyspovedali sme 6 nových tvári zlatomoraveckého zastupiteľstva
Zdroj: Dnes24.sk

Do zlatomoraveckého mestského zastupiteľstva si po voľbách zasadne aj jedenásť nových poslancov. Z nich sa nám podarilo vyspovedať šiestych. Boli sme zvedaví na to, či si už im zverenú zodpovednosť stihli uvedomiť, s akými pocitmi vstupujú do nového volebného obdobia a ako plánujú začať napĺňať svoj volebný program.

1.Už ste si stihli uvedomiť, že ste vyhrali a že sa budete podieľať na chode nášho mesta?

Pavel Dvonč: Uvedomil som si to krátko potom, ako boli zverejnené výsledky volieb. S cieľom podieľať sa na fungovaní nášho mesta som šiel kandidovať do komunálnych volieb, preto skutočnosť, že budem mať možnosť najbližšie štyri roky ovplyvňovať chod vecí verejných, ma po vyhlásení výsledkov veľmi potešila.

Michal Cimmermann: Samozrejme. Od okamihu zvolenia si uvedomujem všetky povinnosti, ktoré pre mňa plynú z postu poslanca.

Alžbeta Esterková: V prvom rade by som chcela poďakovať všetkým voličom za prejavenú dôveru, každý hlas si veľmi vážim. Uvedomujem si, že je pred nami veľa práce, ktorá začína podrobným naštudovaním si všetkých záväzných mestských dokumentov a končí až úspešným realizovaním rozvojových projektov mesta.

Oto Balco: Viac menej áno, nakoľko mi to okolie už dáva najavo každý deň.

Roman Šíra: V prvom rade zo srdca ďakujem mojim voličom za hlasy a prejavenú dôveru, ako aj za blahoželanie k zvoleniu za mestského poslanca Zlatých Moraviec. Samozrejme že si naplno uvedomujem silu poslaneckého mandátu a podielanie sa na rozhodujúcom procese, ako aj obrovskú zodpovednosť za smerovanie nášho mesta počas nasledujúcich štyroch rokov. Každopádne sa budem snažiť v rozhodovacom procese naplno využiť svoje získané skúsenosti pri riadení samosprávy, ktoré som nadobudol počas výkonu funkcie prednostu MsÚ.

Jozef Paluška: Áno, bol som na túto alternatívu nachystaný už dlhší čas, takže nemám problém sa s ňou vžiť.(ako by som rovnako nemal problém s akceptáciou, ak by som neuspel)

2. S akými pocitmi vstupujete do tohto štvorročného volebného obdobia?

Pavel Dvonč: Hlavne s pocitom zodpovednosti voči Zlatomoravčanom, ktorí mi dali vo voľbách hlas a vďaka ktorým budem teraz sedieť v mestskom zastupiteľstve a reprezentovať ich.

Michal Cimmermann: Jednoznačne s pokorou a pocitom zodpovednosti voči ľudom, ktorí mi dali hlas.

Alžbeta Esterková: Cítim veľkú zodpovednosť, všetky nedostatky vo fungovaní samosprávy považujem za výzvu a obrovskú šancu na zlepšenie. Poslanci by mali nastaviť hneď na začiatku jasné a spravodlivé pravidlá svojej práce ale i súčinnosti s mestským úradom. Z ľudskej stránky som presvedčená, že by sme si mali minulosť veľmi dobre zapamätať, ale zároveň nedovoliť, aby sa stala prekážkou budúcej spolupráce.

Oto Balco: Na začiatku boli tie pocity zmiešané a teraz sa už do popredia tlačia pocity zodpovednosti voči voličom aj celkove obyvateľom mesta, ktorí veria v zmenu (a že veria to vidieť aj na volebných výsledkoch).

Roman Šíra: Želám si, aby sme všetci či už novozvolení poslanci ako aj staronová pani primátorka vstúpili do nového štvorročného obdobia s plnou zodpovednosťou za všetkých občanov nášho mesta a pokorou, ktorá nám prinesie v komunálnej politike nové formy dialógu, vzájomného rešpektu, tolerancie a konštruktívnych návrhov, ktoré budú na prospech rozvoja nášho mesta. Voliči do nás vložili absolútnu dôveru, preto na tento argument musíme myslieť každý jeden deň a podľa toho sa radiť. Ak to môžem zhrnúť do krátkej vety, vychádza mi z toho heslo „žiť a dýchať pre naše mesto, jeho rozvoj a zvýšenie úrovne kvality života našich občanov“.

Jozef Paluška: Začiatočné okamihy boli veľmi nádejné a plné očakávania. S postupnou (ne)komunikáciou s občanmi si stále viacej a viacej uvedomujem, aký bordel, špina a intrigy sú v komunálnej politike (aj) v Zlatých Moravciach.

3. Ako a čím chcete začať napĺňať svoj volebný program?

Pavel Dvonč: Dialógom a diskusiou s ostatnými zvolenými poslancami a primátorkou mesta pri riešení problémov a hľadaní riešení, nakoľko som presvedčený , že vzájomná komunikácia, rešpekt a úcta sú základom pre napredovanie nášho mesta.

Michal Cimmermann: Chcel by som začať mojim prvým bodom protikorupčnou stratégiou TIS.

Alžbeta Esterková: Mojou prioritou je a bola korupcia. Jedným z nástrojov, ako s ňou môžeme bojovať je transparentnosť. Otvorenosť však začína pri každom z nás, zverejním svoje majetkové priznanie a podporím prijatie protikorupčných opatrení, ktoré vypracovala Transparency International. Na svojej web stránke budem i naďalej informovať o zasadnutiach mestského zastupiteľstva, zverejňovať materiály pre poslancov i novinky – perličky z mestskej úradnej tabule. Vytváram databázu emailových kontaktov, ktorým budem pravidelne zasielať informácie o zámeroch mesta, o verejných obchodných súťažiach a prípadných ponukách na odpredaj mestského majetku. Na svojej web stránke vytvorím databázu nehnuteľností, ktoré mesto za svoje funkčné obdobie predá a ktoré zveľadí.

Oto Balco: Do volieb som išiel ako člen občianskeho združenia, ktoré ako prioritu si dáva úplné zastavenie realizácie projektu energetického zhodnocovania plastov dovážaných z Talianska. Takže popri povinných jazdách ktoré patria na začiatok volebného obdobia asi toto bude hlavná téma.

Roman Šíra: Čaká nás tvrdá a náročná práca. Každý z novozvolených poslancov ponúkol občanom svoj volebný program. Teraz bude na nás 17-ich aby sme z toho vyskladali len to najlepšie pre mesto a jeho občanov a hlavne aby to boli vízie naplniteľné a uskutočniteľné. Ja za svoju prioritu určite považujem projekt, ktorý som vypracoval ako prednosta MsÚ a to je revitalizácia mestského parku a mestského amfiteátra na voľnočasové aktivity, kde by malo vyrásť detské ihrisko o rozmeroch 15 × 20 m a vedľa na ploche 4 × 20 m vonkajšie cvičiace stroje. Mojim zámerom je vybudovanie komplexnej oddychovej zóny na voľnočasové aktivity pre širokú verejnosť mimo dosahu cestnej premávky. Inak tento projekt som už predtým predložil aj dosluhujúcemu poslaneckému zboru, pričom sa o ňom viedla dlhá diskusia, ale nakoniec tento projekt podporený nebol. Teší ma fakt, že tí poslanci, ktorí boli znovu úspešní vo voľbách tento projekt v tom čase podporovali, takže vidím priestor na dohodu a v blízkej dobe na samotnú realizáciu tohto projektu.

Jozef Paluška: Ak dovolíte, podrobnosti by som nerád bez konzultácie s kolegami vopred zverejňoval. Dôležitá je podpora ostatných . Áno, mám pár akútnych návrhov, avšak bez ich podpory a bez podpory primátorky budú nezrealizovatelné. Som si vedomý, že na každý návrh bude treba hľadať kompromis a vyjadrujem svoje presvedčenie, že bude vždy víťaziť zdravý rozum, služba občanom a nie politikárčenie.

Foto. ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM