Peter Klimant Kultúra

Veľkolepé zavŕšenie fašiangov: V dedinke pri Moravciach chystajú medzinárodný zraz gajdošov

Medzinárodné stretnutie, aké sa len tak nevidí. Gajdoši z ďalekých kútov zavítajú aj do nášho regiónu. Okrem zvuku ľudového hudobného nástroja nebude chýbať bohatý sprievodný program a samozrejme, pravá fašiangová zabíjačka.

Ilustračný obrázok k článku Veľkolepé zavŕšenie fašiangov: V dedinke pri Moravciach chystajú medzinárodný zraz gajdošov
Zdroj: TASR

Fašiangovou obchôdzkou po obci sa dnes v Malej Lehote začalo trojdňové podujatie Gajdošské fašiangy. V poradí 29. ročník medzinárodného stretnutia gajdošov a gajdošských hudieb, ktorý sa koná v troch obciach – Malej Lehote, Veľkej Lehote a Jedľových Kostoľanoch, potrvá do nedele 7. februára.

Bohatý sprievodný program, v ktorom nechýba výchovný koncert, fašiangová zabíjačka či súťaž o najlepšiu huspeninu, dnes v Malej Lehote vyvrcholí hlavným programom s názvom Pod Inovcom gajdy hrajú o 18:00 hodine v kultúrnom dome a fašiangovou zábavou.

Bohatý sprievodný program venovaný gajdošským a fašiangovým tradíciám je však pripravený aj v ďalších obciach. Vo Veľkej Lehote sa bude v sobotu 6. februára konať Zasadnutie cechu slovenských gajdošov a kultúrny program s názvom Veľkou Lehotou gajdy znejú. V Jedľových Kostoľanoch sa môžu obyvatelia tešiť v sobotu na fašiangovú zabíjačku a fašiangový program so zábavou v miestnom kultúrnom dome. V nedeľu 7. februára ukončia trojdňové podujatie v Malej Lehote svätou omšou za nositeľov gajdošských tradícií a v Jedľových Kostoľanoch zase Gajdošskou svätou omšou.

Hlavným organizátorom podujatia je Pohronské osvetové stredisko v Žiari nad Hronom, spoluorganizátormi sú Cech slovenských gajdošov, obce Malá Lehota, Veľká Lehota, Jedľové Kostoľany a Oravské kultúrne stredisko. Gajdošské fašiangy sa konajú podľa katolíckeho kalendára každoročne posledný víkend pred Popolcovou stredou.

Foto: ilustračné

Môže vás zaujímať:

Fašiangy vo veľkom štýle neďaleko Moraviec: Sprievod tiahnuci sa ulicami i tradičná veselica

Pomôcka, ktorú ocení každý Zlatomoravčan: To NAJ, čo sa bude diať počas víkendu v meste a okolí

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM