Kultúra

Veľká noc v Mestskom múzeu v Moravciach: Môžeme sa tešiť na pútavú tvorivú dielňu

Nalaďte sa na prichádzajúcu Veľkú noc výrobou veľkonočných vajíčok v tvorivej dielni Veľkonočné vajíčko. Konať sa bude v zlatomoraveckom Mestskom múzeu už čoskoro.

Ilustračný obrázok k článku Veľká noc v Mestskom múzeu v Moravciach: Môžeme sa tešiť na pútavú tvorivú dielňu
Zdroj: TASR

Tak ako minulý rok i tento rok pripravilo vo svojich priestoroch Mestské múzeum v Zlatých Moravciach pred blížiacimi sa veľkonočnými sviatkami tvorivú dielňu Veľkonočné vajíčko. Uskutoční sa v pondelok 10. apríla od 9.00 hod. – 14.00 hod.

Budú sa i pliesť korbáče

„Pod vedením Terézie Pilčíkovej sa môžete naučiť techniku opletania vajíčka jutovým motúzom. Ako by vyzerala Veľká noc bez korbáča, ktorý nás pri šibaní zavedie späť do spomienok na detstvo? Ukážku jeho pletenia z vŕbových prútov predvedie Štefan Doskoč a Mária Pekárová, každý však inou technikou. Tvorivú dielňu bude sprevádzať rozprávanie o veľkonočných zvykoch a tradíciách v minulosti,“ informuje Ľubica Packová – Zahradárová z Ponitrianske­ho múzea.

Veľkonočné zvyky

Veľkonočné sviatky sú najvýznamnejším kresťanským sviatkom, ku ktorému sa viaže veľacirkevných úkonov, ľudových obyčajov spojených s príchodom jari vrátane magickoočistnýcha prosperitných praktík. Prastarými symbolmi tohto obdobia bola voda, ktorej sa pripisovala uzdravujúca moc, oheň, ktorým sa zaháňali zlé sily, zeleň, ktorá mala zabezpečiť zdravie a vajíčko, ktoré symbolizovalo znovuzrodenie života.

S rýchlym rozvojom vedy a techniky sa postupne mení spôsob života a pomaly sa vytrácajú i zvyky, ktoré naši predkovia praktizovali počas týchto sviatkov. Časť z tradičných zvykov však zachovávame dodnes.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM