Peter Klimant Rôzne

Varovanie kvôli počasiu pre Moravce a okolie: Takto vysoko vystúpi teplota a to ešte nie je všetko

Horúce letné počasie nám dá poriadne zabrať. Meteorológovia dokonca pre náš okres vydali výstrahu pred vysokými teplotami. To ale nie je všetko.

Ako informovali meteorológovia zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu, v okrese Zlaté Moravce sa miestami očakáva dosahovanie maximálnej teploty vzduchu 33 – 34 °C. Na pondelok od 12:00 do 18:00 preto vydali pre náš okres výstrahu prvého stupňa pred vysokými teplotami.

Takáto horúčava podľa odborníkov zo SHMÚ predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov. „Uvedená teplota vzduchu nie je v danej ročnej dobe a oblasti nezvyčajná, ale pravdepodobnosť nadmerného zaťaženia organizmu u niektorých osôb je vysoká,“ uvádza ďalej SHMÚ.

To však nie je všetko. Pripraviť by sme sa mali aj na búrky, ktoré sa v našom okrese môžu vyskytnúť už v najbližších hodinách. „V okrese Zlaté Moravce sa očakáva ojedinele výskyt búrok s krúpami, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity,“ informovali meteorológovia zo SHMÚ, ktorí preto vydali výstrahu prvého stupňa pred búrkami. Tá platí od dnešného poludnia do polnoci.

„S búrkami môžu byť spojené krátkodobé ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 – 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 17 – 25 m/s. Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ píše sa na SHMÚ. Pri spomínaných búrkach je podľa meteorológov možný výrazný, prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov).

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM