Adriana Blahová Kultúra

V Žiranoch vyrástol zázračný Betlehem: Hýbe sa vďaka motorom z embéčky!

Pohyblivý betlehem zostrojili obyvatelia Žirian v okrese Nitra. Použili na to dva motory zo stieračov áut Škoda 100. Betlehem s rozmermi 3,5 krát 1,4 metra je umiestnený v rímskokatolíckom kostole v Žiranoch. Je v ňom približne 200 figúrok.

Ilustračný obrázok k článku V Žiranoch vyrástol zázračný Betlehem: Hýbe sa vďaka motorom z embéčky!

Vznik betlehemu inicioval ešte v roku 2003 vtedajší farár Anton Martinik, ktorý už dnes nežije. Úlohy sa zhostili šiesti obyvatelia Žirian. Pôvodný klasický betlehem postupne prerobili na pohyblivý a rozšírili ho o nové prvky a figúrky z dreva a zo sadry.

„Najprv sa musela urobiť kostra a všetky pohyby, ktoré zabezpečujú dva stieračové motory zo starej embéčky. Je to iný systém ako má betlehem v Rajeckej Lesnej, kde je jedna tyč cez celý betlehem a hýbe sa to všetko na jednej osi,“ hovorí autor betlehemu Ladislav Rácz, ktorý je vyštudovaný elektrikár. Výroba betlehemu s pomocou ďalších obyvateľov mu trvala trištvrte roka.

Betlehem zostane v kostole celý rok, nielen počas Vianoc. „Je atrakciou aj pre návštevníkov z okolia a z Maďarska“, hovorí Tibor Piros, ktorý bol už betlehem niekoľkokrát zapínať pre turistov. Hýbe sa v ňom veľké množstvo figúrok, napríklad Traja králi, ktorí nesú dary Ježiškovi, ktorý sa kolíše v kolíske, ovce sa otáčajú, sliepky ďobú, vodný mlyn sa točí, zo studne vyťahujú vedro.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM