Peter Klimant Samospráva

V Moravciach sa pracuje na návrhu, ktorý sa týka mnohých vodičov: Parkovaniu zdarma v centre môže byť koniec!

Časy parkovania zdarma v centre nášho mesta sa môžu čoskoro pominúť. Poslanci už pracujú na návrhu, ktorým by sa zaviedlo spoplatnenie v srdci Zlatých Moraviec.

Ilustračný obrázok k článku V Moravciach sa pracuje na návrhu, ktorý sa týka mnohých vodičov: Parkovaniu zdarma v centre môže byť koniec!
Foto: Veronika Kalinová

Vodiči si v centre Zlatých Moraviec užívajú bezplatné parkovanie už od nepamäti. Za Lednárovho primátorovania sa síce uvažovalo o jeho spoplatnení, reálne však k tomu nikdy nedošlo. Myšlienka spoplatnenia parkovania v súčasnosti opäť ožíva. Začínajú sa ňou zaoberať poslanci mesta z komisie dopravy, ktorí už pracujú na návrhu na zavedenie parkovného.

O aké ulice by šlo?

Žiadne rozhodnutie v tejto veci zatiaľ nepadlo, no komisia dopravy vo svojom pripravovanom návrhu uvažuje nad spoplatnením parkovania na Námestí Andreja Hlinku, ulici Župnej a ulici Janka Kráľa.

„Mesto môže vybrať len tie plochy, ktoré má vo vlastníctve a následne postupovať systematicky, nakoľko predmetné ulice sú s námestím prepojené, je to jeden celok – centrum mesta okolo pošty. Ďalej je potrebné prihliadať aj na skutočnosť reálnosti vyznačenia vodorovného dopravného značenia, nie všade je vhodný povrch terénu,“ uviedol mestský poslanec Karol Švajčík, predseda komisie dopravy.

Peniaze za parkovné sa vraj ľudom vrátia

Podľa Švajčíka je hlavným dôvodom na zavedenie spoplatnenia prístupnosť parkovacích plôch. „Parkovacie plochy v centre mesta by mali slúžiť prioritne občanom nášho mesta v prípadoch, keď potrebujú riešiť veci v centre mesta, no toto im v mnohých prípadoch nie je umožnené, nakoľko tieto parkovacie miesta sú obsadené občanmi, ktorí na týchto parkoviskách parkujú dlhodobo aj celé dni a znemožňujú parkovanie tým, ktorí potrebujú parkovať len na krátky čas a vybaviť si urgentné veci,“ argumentuje Švajčík.

Ďalším dôvodom sú podľa neho vyzbierané peniaze, ktoré poputujú do mestskej kasy, z kadiaľ sa vraj opäť navrátia občanom. „Získané financie z parkovného budú použité na dopravnú infraštruktúru v podobe kvalitnejších služieb v našom meste, opravené chodníky, nové parkovacie plochy a podobne, čiže finančné prostriedky budú v inej podobe vrátené späť občanom tohto mesta,“ uviedol šéf dopravnej komisie.

Zatiaľ nie je úplne jasné, za koľko presne by sa malo v centre parkovať a ani to, akým štýlom sa budú tieto platby realizovať. Švajčík však predpokladá, že výška poplatku sa bude odvíjať od spôsobu výberu platby. Čo znamená, že čím väčšia bude investícia do zariadenia, ktorým sa bude parkovné vyberať, tým väčší poplatok budeme platiť.

Švajčík: Poslanci návrh podporia

Možné zavedenie parkovného v centre Zlatých Moraviec ešte chvíľu potrvá. Komisia dopravy musí najskôr celý návrh dokončiť a následne ho predložiť mestskému parlamentu na schválenie. Podľa Švajčíka by práve so schválením tohto návrhu veľký problém u poslancov byť nemal. „Podľa môjho názoru ho kolegovia podporia, nakoľko práve téma spoplatnenia parkovania je navrhovaná aj z radov poslancov, ktorí nie sú členmi komisie dopravy,“ prezradil Švajčík.

Boli sme preto zvedaví na názor mestského poslanca, ktorý nie je členom komisie dopravy. „K otázke spoplatnenia parkovacích miest môžem povedať, že ak by som hlasoval za ich spoplatnenie, určite by to bolo len na základe overenej štúdie, ktorá by hodnoverne preukázala, že takýto krok je nevyhnutný. Zatiaľ som ju však nevidel. Ale ak mám povedať osobný názor, statická doprava v centre mesta je preťažená a často sa využíva na dlhodobé parkovanie počas celého dňa namiesto obrátkovosti, čiže s týmto sa niečo bude musieť urobiť,“ vyjadril sa poslanec Michal Cimmermann.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM