Rôzne

V kuchyni sa teší obľube aj u nás: Inšpirujte sa receptami z medvedieho cesnaku

Sezóna medvedieho cesnaku už naplno odštartovala. S ňou si môžeme vychutnať i rôzne chutné špeciality, ktoré sa z neho dajú urobiť.

Ilustračný obrázok k článku V kuchyni sa teší obľube aj u nás: Inšpirujte sa receptami z medvedieho cesnaku
Zdroj: Dnes24.sk

Medvedí cesnak už rastie. Nájsť ho môžeme na viacerých lokalitách aj v okrese Zlaté Moravce. Jeho najväčší výskyt na jednom mieste je však zrejme v obci Nová Ves nad Žitavou. Miestny park ním doslovne rozvoniava. Miesto trávy tu nájdeme koberec práve z tejto chutnej a veľmi zdravej rastlinky.

Medvedí cesnak sa dá v kuchyni využiť naozaj rôzne. Od úplnej jednoduchého využitia, ako len položenie čerstvého listu na obložený chlieb, až po rôzne zaujímavé šaláty či pestá. Ak ste si už boli cesnak natrhať, inšpirujte sa našimi tipmi na chutné recepty:

Krémová polievka

Potrebujete medvedí cesnak, stopkatý zeler, cibuľu, olej, smotanu, koriander, soľ a zemiaky. Umytý cesnak spolu s zelerom povaríte a následne v mixéri pripravíte hladký krém. Medzičasom si osmažíte cibuľku, ktorú zalejete vodou a v nej uvaríte niekoľko zemiakov. Po tom, čo budú zemiaky skoro hotové pridáte krém, smotanu, korenie, soľ a koriander.

Špenát

Vyskúšajte zaujímavú obmenu a namiesto skutočného špenátu si pripravte niekoľko hrstí tejto rastliny, cibuľu, olej, soľ, korenie a podľa chuti vajíčka a zemiaky. Medvedí cesnak je potrebné dobre umyť, nasekať nadrobno a povariť. Vzniknutú hmotu necháte dobre odkvapkať a pridáte na cibuľku, ktorú je predtým potrebné opražiť do zlatista. Následne pridáte soľ, korenie a pred dokončením pridáte vajíčko, ktoré rozmiešate do stratena (alebo podávate s volským okom). Ako príloha sa hodia najlepšie zemiaky.

Šalát

A teraz len malá zmena v klasickom zeleninovom šaláte. Kvôli zdravému životnému štýlu sa na takúto večeru alebo aj obed naučili už mnohí Zlatomoravčania. Prečo tomu nedodať ešte aj liečivú silu čerstvého medvedieho cesnaku? Jednoducho si ho zamiešajte medzi svoju obľúbenú zeleninu. A napokon – čerstvo natrhaný, umytý a nijak viac upravovaný si môžete poukladať trebárs aj na chlieb s maslom.

Medvedí elixír

Okrem samotnej rastliny treba už len 35 – 40 percentný alkohol (najlepšie číry) a dostatočne veľký pohár. Nadrobno nakrájaný umytý medvedí cesnak uložíte do pohára a zalejete po okraj alkoholom. Zhruba tri týždne necháte lúhovať na teplom mieste a zlejete naspäť do flaše. Elexír nie príliš lákavej chuti je obľúbený kvôli tomu, že vám vydrží bez toho, aby sa pokazil až do ďalšej jari. Užíva sa po kvapkách.

Pesto

Jednoduchý recept, pri ktorom okrem medvedieho cesnaku potrebujete orechy (vlašské alebo arašidy podľa chuti) a olivový olej. Dobre umytý surový cesnak rozmixujete v hlbokej miske ponorným mixérom, ku ktorému pridáte nasekané orechy a olivový olej podľa chuti.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM