Kultúra

Uvidíme najlepšie folklórne kolektívy: Pri Moravciach sa uskutoční súťaž Idú hrať

Niečo pre milovníkov tradičnej kultúry. Najlepšie folklórne kolektívy Nitrianskeho kraja sa predstavia v Topoľčiankach na krajskej postupovej súťaži a prehliadke choreografií folklórnych kolektívov.

Ilustračný obrázok k článku Uvidíme najlepšie folklórne kolektívy: Pri Moravciach sa uskutoční súťaž Idú hrať
Zdroj: Rozmarija Prešov

Podujatie Idú hrať sa uskutoční v nedeľu 21. mája v priestoroch Domu kultúry a služieb Topoľčianky. Organizuje ho Krajské osvetové stredisko v Nitre v spolupráci s obcou a hlavným partnerom Fondom na podporu umenia. Vyhlasovateľom súťaže je Národné osvetové centrum z poverenia Ministerstva kultúry SR.

Predstavia svoje niekoľkomesačné úsilie

Folklórne kolektívy, ktoré sa predstavia na súťaži, boli vybrané odbornou porotou z regionálnych súťaží a nominované regionálnymi osvetovými strediskami. „Kolektívy, ktoré sa usilujú uchovať prvky tradičnej ľudovej kultúry regiónov Slovenska, predstavia svoje niekoľkomesačné úsilie v podobe choreografií,“ povedala Linda Štulajterová z Krajského osvetového strediska v Nitre.

Divákom sa predstavia folklórne súbory Jelenčan z Jelenca, Bellő z Hurbanova, Mlynček z Kolárova, Volosán z Pukanca a nitrianske súbory Furmani, Zobor a Ponitran. Ako hosť vystúpi folklórny súbor Hornád z Košíc, víťaz Akademickej Nitry 2016.

Škola tanca

Súčasťou programu bude Škola tanca pod vedením Štefana a Dušany Štecovcov, ktorí prítomných aktívne zapoja a naučia ich tance z Parchovian. Pre účastníkov súťaže je pripravený rozborový seminár s odbornou porotou. Víťaz krajského kola súťaže postupuje na celoštátne kolo do Liptovského Mikuláša, ktoré sa uskutoční od 11. do 12. novembra tohto roka.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM