Veronika Kalinová Kultúra

Unikátne Kostoľany pod Tribečom: Popýšia sa virtuálnym prechodom cez náučný chodník

V Kostoľanoch pod Tribečom vznikne nový náučný kostoliansky chodník. Jeho otvorenie sa bude konať v polovici septembra tohto roka v rámci osláv 900. výročia prvej písomnej zmienky o obci a 1150. výročia príchodu sv. Cyrila a Metoda.

Ilustračný obrázok k článku Unikátne Kostoľany pod Tribečom: Popýšia sa virtuálnym prechodom cez náučný chodník
Zdroj: Dnes24.sk

„Bude to klasický náučný chodník so všetkým, čo región ponúka, interpretovaný v európskom kontexte. Okrem iného bude prezentovať vzácne a unikátne nástenné maľby, ktoré sú vo vnútri Kostola svätého Juraja. Okrem Talianska a niektorých alpských častí sa s podobnými maľbami v Európe nestretneme,“ informoval hovorca Nitrianskeho biskupstva Miroslav Lyko.

Súčasť Chodníka kultúrneho dedičstva

Náučný chodník bude súčasťou Chodníka kultúrneho dedičstva, ktorý je jedným z produktov projektu Francia Media – Kolíska európskej kultúry. Do projektu, ktorý sa začal v roku 2010 a trvá päť rokov, je so svojimi kultúrnymi lokalitami zapojených až deväť krajín. Chodník už vzniká ako virtuálny a budovať sa bude aj ako skutočný. Chodník povedie po hlavných lokalitách jednotlivých krajín a na Slovensku sú to práve Kostoľany pod Tríbečom.

Aj virtuálny prechod

Cesta bude aj na webových stránkach, na ktorých budú sústredené všetky dostupné informácie a ktoré umožnia jednotlivé lokality prejsť virtuálne. Pri fyzickej návšteve na jednotlivých lokalitách budú mať návštevníci umiestnený informačný systém, pravdepodobne cez QR kódy, cez ktoré získa prístup k informáciám.

Nové objavy pod kostolom

Najnovšie archeologické výskumy potvrdili, že Kostol sv. Juraja v Kostoľanoch pod Tribečom je starší, ako sa pôvodne odhadovalo. Pri revíznom archeologickom výskume archeológovia objavili pod zachovaným kamenným kostolom fragmenty staršieho dreveného kostola s kolovou nosnou konštrukciou.

Kostol bol v 13. storočí rozšírený o murovanú panskú emporu, v 20. storočí pribudla ďalšia prístavba. V najstaršej časti kostola, v lodi a svätyni, sa nachádzajú najstaršie nástenné maľby objavené v strednej Európe.

Kostol v Kostoľanoch pod Tribečom pred rekonštrukciou náučného chodníka
4
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM