Samospráva

Úľava poplatku za odpad? Vyhovelo sa rekordným 900 žiadostiam

Mesto Zlaté Moravce vyhovelo tento rok takmer 900 žiadostiam svojich obyvateľov o zníženie alebo odpustenie poplatku za komunálny odpad a drobný stavebný odpad.

Ilustračný obrázok k článku Úľava poplatku za odpad? Vyhovelo sa  rekordným 900 žiadostiam
Zdroj: Dnes24.sk

Žiadosť o zníženie poplatku si aj tento rok mohli podať tí, ktorí počas roka pracujú, študujú alebo sa zdržiavajú mimo mesta. Ide aj o tých, ktorí žijú v krajinách EÚ a v meste svojho trvalého pobytu sa takmer vôbec nezdržiavajú. „Podmienkou bolo podanie žiadostí a priloženie potrebných potvrdení,“ informovala o tom Renáta Kordošová, vedúca oddelenia miestnych daní a vymáhania pohľadávok na mestskom úrade.

Z 900 žiadostí bolo zamietnutých len päť. Nespĺňali podmienky. „Mesto Zlaté Moravce vyhovelo 895 žiadateľom o zníženie, resp. odpustenie poplatku, zamietnutých bolo 5 žiadostí, ktoré nespĺňali podmienky pre poskytnutie zníženia, resp. odpustenia poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady na území mesta Zlaté Moravce,“ hovorí Kordošová.

Zlatomoravská radnica k 31. marcu eviduje celkovo 5 923 poplatníkov za odpad, z toho je 5 683 domácností a 240 živnostníkov a právnických osôb.

Žiadosti prijímajú celoročne

Zmena oproti minulým rokom nastala v tom, že žiadosti o úľavu poplatku za odpad mesto prijíma celoročne. Zrušila sa lehota podávania do 31. januára. Do konca januára tohto roku bolo zaevidovaných 590 žiadostí o zníženie, resp. odpustenie poplatku. Po tomto dátume do 31. marca bolo zaevidovaných ďalších 310 žiadostí.

Súčasný poplatok je 17 eur

Ako informovala Kordošová, poplatok za komunálny odpad sa zvýšil o 1 euro na súčasných 17 eur na osobu/rok. „Sadzba poplatku pre fyzické osoby je stanovená vo výške 0,04658 eura na osobu a kalendárny deň, čo predstavuje po zaokrúhlení 17 eur za obdobie kalendárneho roka. Poplatok sa oproti roku 2012 zvýšil o 1 euro.“

„Poplatok sa odpúšťa v súlade s čl. 8 vyššie uvedeného VZN. Poplatníkom nie je osoba, ktorej sa poskytuje sociálna služba v zariadení sociálnych služieb pobytovou formou. Takýchto prípadov bolo 12,“ doplnila Kordošová. Vlani žiadostí o zníženie poplatku za odpad podalo v Zlatých Moravciach 588 domácností. V tomto roku až 895. Poplatok sa uhrádza do 15 dní od doručenia rozhodnutia. Naďalej bude možné platiť za odpad v dvoch splátkach ako doteraz, v máji a septembri. Odpad sa vyváža na skládku.

Autor: Anna Mondočková

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM