Rôzne

Uctia si významného rodáka z nášho okresu: V obci Zlatno pribudne pamätná tabuľa

Počas víkendu sa v obci Zlatno uskutoční veľká udalosť. Do dedinky zavítajú mnohí významní vedci, aby si tu uctili pamiatku profesora Michala Lukniša, rodáka zo Zlatna.

Ilustračný obrázok k článku Uctia si významného rodáka z nášho okresu: V obci Zlatno pribudne pamätná tabuľa
Zdroj: uniba.sk

Pri príležitosti stého výročia narodenia profesora Michala Lukniša sa v dedinke Zlatno, v ktorej sa významný vedec narodil, uskutoční slávnostný akt odhaľovania pamätnej tabule na jeho rodičovskom dome. K odhaleniu tabule dôjde v sobotu 22. októbra o trinástej hodine poobede.

O udalosti informoval Rastislav Cákoci z Univerzity Komenského v Bratislave, na ktorej Lukniš dlhé roky pôsobil. Podľa Cákociho sa na slávnosti zíde minimálne 60 účastníkov, medzi ktorými nebudú chýbať viacerí univerzitní profesori, prezident Slovenskej geografickej spoločnosti, rodinný príslušníci ako aj zástupcovia obce Zlatno. „Samotný akt odhalenia zabezpečia dcéry profesora Lukniša,“ doplnil Cákoci.

Michal Lukniš sa narodil v roku 1916 v Zlatne a zomrel v roku 1986 v Malackách. Patril k najvýznamnejším osobnostiam geografie na Slovensku. Jeho vedecký a pedagogický prínos je široko akceptovateľný naprieč prírodovednými odbormi. Bol zakladajúci člen a prvý vedúci Katedry fyzickej geografie (1952–1960) na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského.

Môže vás zaujímať:

Dedinka Zlatno je u turistov čoraz populárnejšia: TOTO všetko ponúka

Na fotke: Michal Lukniš

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM