Peter Klimant Správy

Uctia si ich pamiatku: Dvojica za ochranu obce položila život, pripomenú si ich omšou aj behom

Dvaja partizáni Michal Jurka a Mochal Olejár padli počas SNP v boji za ochranu obce Hostie pred fašistami. Deň boja obec vyhlásila za sviatok a aj tento rok na počesť padlých partizánov usporadúva slávnostný memoriál.

Ilustračný obrázok k článku Uctia si ich pamiatku: Dvojica za ochranu obce položila život, pripomenú si ich omšou aj behom
Zdroj: TASR

15. januára roku 1945 položili svoj život partizáni Michal Jurka z obce Pozdišovce a Mochal Olejára z obce Vyšný Slavkov za obec Hostie. Tento deň, 15. január, je od skončenia 2. svetovej vojny sviatkom obce Hostie. To, že obec nezabúda na svojich hrdinov, svedčí aj memoriál, ktorý sa aj tento rok koná v obci v nedeľu 17. januára.

V rôznych vekových kategóriách v tento deň odštartuje cestný beh po asfalte. Súťažiaci si zmerajú sily v behu v uliciach Hostí a v Hlbokej doline. Pre ženy je pripravená trať dlhá 4,5 km a pre mužov je to dvojnásobok.

O 9-tej hodine sa memoriál začne svätou omšou za padlých partizánov, nasledovať bude slávnostné kladenie vencov k hrobu partizánov a aj k pamätníku SNP v obci. Pri tejto príležitosti zaznie aj smútočný chorál v podaní DH Hostianka. Preteky odštartujú o 11-tej hodine, koniec pretekov sa predpokladá okolo 13:15 hod. Všetci víťazi budú odmenení.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM