Peter Klimant Rôzne

Miesta, na ktorých sa určite zbierať oplatí: Ostrieľaná hubárka prezradila obľúbené lokality

Najprv teplo, potom výdatný dážď. Ideálne podmienky pre huby. So svojimi úlovkami z okolia sa pochválila dlhoročná hubárka Nikoleta (23), ktorá nám prezradila i svoje overené lokality.

Ilustračný obrázok k článku Miesta, na ktorých sa určite zbierať oplatí: Ostrieľaná hubárka prezradila obľúbené lokality
Zdroj: Dnes24.sk

Tento rok sa hubári tešia naozaj dobrej sezóne. Môže zato ideálne počasie. Najskôr teplé dni a vzápätí výdatný dážď, to všetko dopomohlo k rastu týchto lesných kulinárskych pochúťok. To, že huby rastú, potvrdila aj dlhoročná hubárka Nikoleta (23), ktorá pochádza z poľovníckej rodiny. Spoločne chodievajú pravidelne hubárčiť. Ona sama sa tomu venuje už od skorého detstva.

A ktoré sú jej overené miesta? „Chodíme v okolí Tríbeča, no ako domáci máme samozrejme svoje tajné miesta, ktoré nás nikdy nesklamú aj počas slabších rokov,“ tajnostkárčila. Nakoniec nám aspoň trošku priblížila polohu. „Tak hlavne okolie Ladíc, Kostoľany pod Tríbečom až smerom na Jelenec,“ prezradila Nikoleta.

Najviac zbiera dubáky, kozáky, bedle a suchohríby. Po návrate z lesa svoje úlovky najčastejšie suší, no robí z nich aj rôzne špeciality. „Vyprážanú huby sú skvelé. Aj na špízy sú skvelé. Na špajdľu dáme na striedačku mäso, hríb a syr, obalí sa v trojobale a vypráža,“ prezradila. Rovnako má v obľube i klasickú hubovú praženicu.

Foto: Andrea Szegényová

Nazbierané huby z okolia Zlatých Moraviec
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM