Kristína Striešková Rôzne

Transformáciu nemocnice žiadal zastaviť primátor

O zastavenie procesu transformácie Mestskej nemocnice prof. MUDr. R. Korca v Zlatých Moravciach na 12. zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ) 2. februára 2012 požiadal primátor Peter Lednár poslancov mestského zastupiteľstva.

Primátor zopakoval stanovisko, že na takýto zásadný krok je čas až do roku 2014. „Ak vy teraz odsúhlasíte, že bude nezisková, bude maslo na vašej hlave. Teraz je to na vás, aká nemocnica zostane.“ Apeloval na poslancov ešte pred samotným hlasovaním. Poslanci odmietli návrh, ktorý primátor predostrel, že nemocnica sa transformuje až o dva roky. Rozhodnutie zastaviť transformáciu nemocnice na neziskovku nebolo v súlade s vôľou poslancov a primátor nezmohol nič proti tomu. Poslanci opätovne potvrdili uznesenie č. 198/2011 z 11. zasadnutia MsZ 12 hlasmi zo 17 prítomných (3 boli proti, 2 sa zdržali hlasovania).

Transformácia nemocnice bola potrebná pre zmenenú legislatívu. Tá totiž nariaďovala, že od prvého januára 2012 nemôžu existovať mestské príspevkové organizácie na princípoch, na ktorých fungovali doteraz. K zastaveniu transformácie sa vyjadrila aj právnička z mestského úradu Mária Vozárová: „V minulom roku bola iná právna úprava, od nového roka môže zostať nemocnica ako príspevková organizácia.“ Primátor obhajoval nemocnicu ako príspevkovú organizáciu.// „Mestská nemocnica ako príspevková organizácia svojou činnosťou dokázala, že je životaschopná pod priamym vedením mesta. Dôkazom toho je aj vyrovnané hospodárenie v rokoch 2010 a 2011, ako aj dobrá východisková základňa pre rok 2012. Netreba hľadať žiadne experimenty, ktoré nie sú odskúšané. Vrele doporučujem mestskému zastupiteľstvu, aby nechali nemocnicu do roku 2014 fungovať. Nevidím dôvod, aby sme ju dali niekomu, kto ju bude neviem ako spravovať. To je len vo hviezdach. Nemocnica je vo vyrovnanom hospodárskom výsledku.“ //

Poslanec Milan Galaba poukázal na dôvody pozastavenia transformácie nemocnice z pohľadu primátora. Dôvodov bolo viac, a medzi nimi aj ten, že členkou správnej rady neziskovky má byť poslankyňa Ivona Vicianová, ktorá prevádzkuje zároveň polikliniku v meste. //„Rovnako možno mať pochybnosti o zvolení Pavla Dvonča a Marty Eckhardtovej. Taktiež schválená zakladateľská listina je z hľadiska zákonných požiadaviek nezrozumiteľná a neurčitá, a preto v rozpore so zákonom,“ //vyhlásil pred mesiacom a pol pre médiá Peter Lednár, ktorý spolu s povereným riaditeľom nemocnice Michalom Grujbárom v mestskom zastupiteľstve presadzoval transformáciu nemocnice na spoločnosť s ručením obmedzeným. Galaba povedal, že Dr. Vicianová neporušuje zákon. ** Pred mesiacom a pol** Poslanci prelomili primátorove veto a ustanovili zmenu mestskej nemocnice na neziskovú organizáciu. Stalo sa to 15. decembra 2011 na 11. zasadnutí zastupiteľstva. Po mesiaci a pol opäť sa mala udiať zmena. Poslanci zastavenie procesu transformácie nemocnice odmietli.

Poobhliadnutie Na 11. zasadnutí mestského zastupiteľstva bolo aj hlasovanie o potvrdení uznesenia z desiateho zasadnutia. Išlo o rozhodnutie, ktoré malo mestskej nemocnici udeliť štatút neziskovej organizácie. Primátor však toto uznesenie po desiatej schôdzi vetoval. Poslanci preto požiadali o opakované potvrdenie hlasovaním. Poslanci tak definitívne schválili zmenu nemocnice na neziskovú organizáciu. Transformácia nemocnice bola potrebná pre zmenenú legislatívu. Tá totiž nariaďovala, že od prvého januára nemôžu existovať mestské príspevkové organizácie na princípoch, na ktorých fungovali doteraz. Príspevok zriaďovateľa by mal dosiahnuť viac ako polovicu výrobných nákladov. „Nemocnica ročne dostáva od mesta 274-tisíc €, čo sú dve percentá výrobných nákladov. Na to, aby mohla ostať mestskou príspevkovou organizáciou, musel by byť tento príspevok niekoľkonásobne navýšený,“ povedal Michal Grujbár, poverený riaditeľ nemocnice. Takéto skokové navýšenie príspevku by mesto nemalo šancu utiahnuť. Aj preto pristúpilo k transformácii nemocnice. Stihnúť to malo do konca roka.

Body stiahnuté z programu: Zastavenie procesu transformácie mestskej nemocnice, splynutie mestských podnikov Službyt, Technické služby, Záhradnícke služby do jedného celku.

Anna Mondočková Video: Richard E. Pročka

Transformáciu nemocnice žiadal zastaviť primátor
1
Galéria
MZ_12
4
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM