Peter Klimant Samospráva

TOTO stvárajú niektorí chodci na kruháči v Moravciach. Vodič: Chodia ako husi!

Kruháč pri obchodnom dome Tekov si zlatomoraveckí vodiči užívajú už zopár mesiacov. Nie každý je však s novou kruhovou križovatkou úplne spokojný. Problémom je bezpečnosť. Chodci tam vraj častokrát poriadne hazardujú. Bude sa s tým niečo robiť?

Ilustračný obrázok k článku TOTO stvárajú niektorí chodci na kruháči v Moravciach. Vodič: Chodia ako husi!
Foto: Peter Klimant / Zdroj: Dnes24.sk

Vodiči si v Zlatých Moravciach od konca vlaňajšieho leta užívajú nový kruhový objazd pri obchoďáku Tekov. Novinka zaiste prispela k zlepšeniu plynulosti cestnej premávky v našom meste. Nájdu sa však vodiči, podľa ktorých má nový kruháč zopár múch. Tŕňom v oku sa im stalo podľa nich slabé zabezpečenie okolia kruhovej križovatky proti svojvoľnému pohybu chodcov mimo vyznačených priechodov.

Ľudia si vraj bežne krátia cestu krížom-krážom cez kruháč a vystavujú sa tak riziku zrážky s vozidlami. Na problém upozornil občan z mesta na službe City Monitor. „Neraz som tam takmer niekoho zrazil. Tí ľudia tu chodia ako husi. Ani sa nepozrú a priechody pre chodcov ignorujú,“ sťažuje sa občan.

Budú ich upozorňovať

Na jeho slová reagoval náčelník mestskej polície Marián Takáč, podľa ktorého budú mestskí muži zákona dohliadať na to, aby chodci používali priechody. Ako však dodal, budú ich len upozorňovať, keďže ako mestskí policajti na nich iné páky nemajú.

K problému sa vyjadrila i samotná radnica. „Chodec je povinný používať predovšetkým chodník a pri prechádzaní cez cestu je chodec povinný prednostne použiť priechod pre chodcov. To, že chodci porušujú tieto pravidlá je nezodpovedné nielen voči nim samotným ale aj voči vodičom,“ povedala hovorkyňa mesta Mária Vozárová, ktorá však zároveň dodala, že mesto nemôže niesť zodpovednosť za prechádzanie chodcov mimo vyznačených priechodov pre chodcov. „Dohľad nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky a kontrola dodržiavania uvedených zákonov sú v kompetencii štátnej polície,“ povedala Vozárová.

Viac zábradlí?

Na priechody sme sa boli pozrieť aj my a po pár minutách sme skutočne videli, ako si niektorí chodci krátia cestu mimo vyznačených priechodov. Problém by mohlo vyriešiť zábradlie obmedzujúce vstup chodcov na kruhovú križovatku. To na niektorých častiach križovatky už je, no väčšina kruháča takto zabezpečená nie je a podľa všetkého tak skoro ani nebude.

„Mesto Zlaté Moravce neplánuje osadzovanie zábradlia v okolí okružnej križovatky, nakoľko komunikácie v okružnej križovatke, kde zábradlie nie je osadené, sú vo vlastníctve Nitrianskeho samosprávneho kraja – v správe RS a ÚC Nitra,“ vysvetlila Vozárová.

Zelené riešenie

Napriek tomu sa môžno časom dočkáme iného riešenia zo strany mesta. „Nevylučujeme, že v budúcom období podľa finančných možností mesta budeme hľadať iné, menej technicky náročné a finančne nákladné riešenie a to prípadným vysadením okrasných kríkov v blízkosti inkriminovaných miest,“ uzavrela hovorkyňa mesta.

Čítajte tiež:

Kino Tekov stále nepremieta: Nájdu sa v pripravovanom rozpočte peniaze na jeho opravu?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM