Peter Klimant Rôzne

Topoľčianske pávy sa u ľudí stali hitom: Na týchto miestach ich nájdete najčastejšie

Jednou z najväčších atrakcií parku Topoľčianky sú majestátne pávy, ktoré tu bežne môžete vidieť volne sa pohybovať. Už je tomu pol roka, čo tu boli vypustené a my sme preto zisťovali, ako sa im darí a kde ich môžete najčastejšie zazrieť.

Ilustračný obrázok k článku Topoľčianske pávy sa u ľudí stali hitom: Na týchto miestach ich nájdete najčastejšie
Foto: Peter Klimant / Zdroj: Dnes24.sk

Pávy pribudli do topoľčianskeho parku vlani v auguste. V tom čase boli ešte zavreté v oplotenej ohrade, kde si zvykali na nové prostredie. Vypustené boli až koncom septembra, od kedy sa môžu voľne pohybovať po celom areály parku. Po vyše pol roku od našej prvej návštevy a ich vypustenia sme sa ich rozhodli prísť opäť pozrieť, aby sme zistili, ako sa im darí.

Niekedy sa neukážu aj tri dni

O celý park, a teda aj o pávov, sa starajú Lesy SR, ktorým však vypomáha občianske združenie Park Topoľčianky. Podľa zakladateľa tohto združenia Pavla Boboka sa pávom v Topoľčiankach darí dobre. „Tak prežili zimu, tak si myslím, že sa im dobre darí. Držia sa pekne, na večer sa idú vždy nažrať ku svojej voliére, ale tak niekedy niektoré vôbec aj dva – tri dni neprídu, no potom doletia,“ prezradil Bobok.

Ako ďalej prezradil, topoľčianskych pávov si ľudia veľmi rýchlo obľúbili ešte v časoch, keď boli len zavreté vo voliére. Hneď po ich vypustení sa vraj chodili denne pýtať, kde sú a čo sa s nimi stalo. „Teraz si už ale ľudia na to zvykli, že pávy majú svoju voliéru, ale chodia už po vonku a veľa ľudí už dokonca vie, že kde ich asi hľadať,“ povedal Bobok.

Kde ich hľadať?

Topoľčiansky park však nie je žiadny malý parčík. Pokiaľ ste na pávov zvedaví, no netušíte kde ich hľadať, budete sa musieť poriadne ponamáhať, kým ich vypátrate. „Najčastejšie sú medzi oranžériou a veľkým kaštieľom. Pod stromami jak je kaštieľ, tak pod tými stromami sa zdržiavajú, alebo od oranžérie smerom k potoku. Keď si sadnú, tak to človek ich tam ani nezbadá. Páva skôr, lebo ten je farebný, no pávicu nezbadá. Ono si to takú jamku spraví, tam si sadne a nie je ich vidieť,“ hovorí Bobok, podľa ktorého sa ľudia často snažia pávov nájsť.

„Keď nie sú vo voliére, tak ich ľudia stále hľadajú a fotiť sa s nimi chcú a deti to naháňajú, tak ale odletia zakaždým. V nedeľu sú najviac rozplašené, lebo je tu vtedy riadny pohyb. Pre mnohé deti je to úplná rarita, mnohé z nich veď ani kačicu naživo nevideli,“ hovorí s úsmevom.

Pávy si i napriek veľkým návalom návštevníkov vraj zachovali svoju plachosť. „Plaché sú rovnako. My nechceme, aby sa zmenili a stratili svoju plachosť. Našťastie, ako náhle niečo zbadajú, čo sa im nepáči, tak vyletia do koruny stromov. Takto sa chránia a to chceme, aby boli takto plaché,“ dodal Bobok.

Čítajte tiež:

Sezóna medvedieho cesnaku je už tu: Kde v okolí Moraviec si lahôdku z prírody môžete nazbierať?

Topoľčianske pávy sú ozdobou parku
3
Galéria
Foto: Peter Klimant / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM