Rastislav Búgel Samospráva

Tomáš Galbavý bude zrejme kandidovať: Pravica kandidáta na predsedu NSK ešte nepredstavila

Exposlanec Národnej rady SR za SDKÚ-DS Tomáš Galbavý bude s najväčšou pravdepodobnosťou kandidovať za predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja.

Ilustračný obrázok k článku Tomáš Galbavý bude zrejme kandidovať: Pravica kandidáta na predsedu NSK ešte nepredstavila
Zdroj: TASR

Uviedol to Galbavý, ktorý zatiaľ nechce hovoriť o podrobnostiach. Exposlanec nie je od jesene minulého roka členom SDKÚ-DS, je nezávislý. Dôvodom jeho odchodu boli spory s Ondrejom Ščurkom. Ten už v strane tiež nie je.

Pravica zatiaľ bez kandidáta

Pravica zatiaľ neoznámila svojho kandidáta na predsedu NSK. Smer-SD podporuje súčasného šéfa Milana Belicu. Sociálni demokrati vytvorili v kraji koalíciu s KDH, ale len na poslancov zastupiteľstva. Kresťanskí demokrati Belicu nepodporujú. Nie je vraj vylúčené, že sa pravicové strany postavia za Galbavého.

Veľká slovenská koalícia nepokračuje

V NSK sa spočiatku uvažovalo o pokračovaní tzv. veľkej slovenskej koalície pre voľby do Zastupiteľstva NSK. Z troch politických strán, ktoré ju mali tvoriť, však koaličnú zmluvu podpísali iba krajský šéf strany Smer-SD Tibor Glenda a krajský predseda KDH Marián Radošovský. Tibor Tóth za SDKÚ-DS svoj podpis pod zmluvu zatiaľ nepridal.

Nepáči sa im záväzok

Dôvodom je spochybnenie jedného z bodov zmluvy, v ktorom sa KDH a SDKÚ-DS zaväzujú, že nepostavia svojho kandidáta na predsedu kraja. Prezídiu SDKÚ-DS sa tento záväzok nepáčil. „V Nitre boli spory okolo miestneho zväzu SDKÚ, bola tu nevyjasnená situácia v krajskom zväze, takže sme nemali čas hľadať vhodného kandidáta na župana. Boli sme postavení pred hotovú vec. Naši partneri nám dali dva týždne na vyjasnenie situácie, a potom sa rozhodneme, či svoj podpis ku koaličnej zmluve pridáme,“ uviedol pred časom Tóth.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM