TIP NA VÝLET: Otvorené záhrady a parky v Nitrianskom kraji ponúknu pestrý PROGRAM

Cez víkend otvoria svoje brány najkrajšie záhrady a parky aj v našom okolí. Vieme, kam sa môžete vybrať za zelenými oázami.

Ilustračný obrázok k článku TIP NA VÝLET: Otvorené záhrady a parky v Nitrianskom kraji ponúknu pestrý PROGRAM
Zdroj: TASR

Druhý júnový víkend bude na Slovensku tradične patriť parkom a záhradám či iným zaujímavým zeleným a historicky hodnotným lokalitám. Do podujatia sa zapojili aj lokality v Nitrianskom kraji, ktoré majú čo ponúknuť.

Hlavným cieľom podujatia Víkend otvorených parkov a záhrad je prezentovať a vyzdvihovať hodnoty slovenských parkov a záhrad a zapájať ľudí do ich aktívnej ochrany a údržby.

V našom okolí môžete navštíviť napríklad Voľnokrajinársky park v Topoľčiankach, Arborétum Mlyňany SAV, Ukážkovú prírodnú záhradu, prírodnú záhradu v lokalite Pažiť a Hunyadyovský park v Mojmírovciach.

VOĽNOKRAJINÁRSKY PARK V TOPOĽČIANKACH

V nedeľu o 13:30 začne na Hradnej stráži historická kaviareň s vystúpeniami členov historického a botanického klubu na vybrané témy. O 15:00 bude nasledovať spomienková prechádzka parkom so zastávkami a interdisciplinárnym výkladom z oblastí histórie, botaniky a dobrovoľníckej práce nášho občianskeho združenia. Návštevníkov parku na tieto podujatia srdečne pozývame.

ARBORÉTUM MLYŇANY SAV

Čaro ruží v Arboréte Mlyňany SAV (10. – 11.jún 2017) 9:00 – 17:00 výstava ruží a aranžmánov súťaž o najkrajšiu ružu vystúpenie hudobného združenia Musicantica Slovaca – R. Žilík tvorivá dielňa pre deti prehliadka parku.

UKÁŽKOVÁ PRÍRODNÁ ZÁHRADA

V ukážkovej prírodnej záhrade v Dlhej nad Váhom sa intenzívne pestuje zelenina a časťou s permakultúrnymi prvkami, so svojpomocne vyrobeným skleníkom, divokými kútmi, starými ovocnými stromami, odolnými starými odrodami kríkov a bylinovými stanovišťami. Program začne o 10:00 h otvorením záhrady pre verejnosť. Od 10:30 do 11:30 je na pláne prvá prehliadka záhrady. Medzi 12:00 a 13:00 hodinou bude prestávka na obed. Od 14:00 do 16:00 sa môžete tešiť na košikársky workshop. Od 16:00 do 17:00 bude prebiehať druhá prehliadka záhrady. Sprievodný program: predaj z dvora obhliadka susedného gazdovstva Alba Flora (prezentácia prírodnej kozmetiky) henna (4,00€) prírodná skladačka pre deti aj dospelých permakultúrna knižnica.

UKÁŽKOVÁ PRÍRODNÁ ZÁHRADA V LOKALITE PAŽIŤ

Ukážková prírodná záhrada v lokalite Pažiť sa nachádza v centre obce Čechynce. Pôvodne ornú pôdu noví vlastníci pred 10 rokmi postupne začali zatrávňovať a vysádzať pôvodnými aj nepôvodnými druhmi drevín a rastlín. Z dôvodu častých záplav tu vytvorili močariská. Záhrada poskytuje útočisko mnohým druhom vtákov, plazov, drobným cicavcom. Priestor je dotvorený dielami miestneho ľudového rezbára Petra Reguliho. Vlastníci záhrady si pripravili pre návštevníkov prehliadku s výkladom.

HUNYADYOVSKÝ PARK V MOJMÍROVCIACH, BÝVALÝ URMÍN

11.júna o 16 00 v kongresovej hale Kaštieľa vystúpi v programe Hortus Musicus, historická hudba, prírodná lyrika, slovo o parku v podaní hudobného združenia Musicantica Slovaca, uvedenie publikácie Portrét neznámeho dievčaťa (príbeh z kaštieľa v Urmíne) autora Roberta Žilíka, nebude chýbať prehliadka parku. Vstup voľný.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM