Adriana Blahová Kultúra

Ťaživá nostalgia: Čierne na bielom u Johnyho Kinga

Mladá fotografka, Mária Švarbová, vystavila sériu dvanástich fotografií v Bratislave. Po veľkom úspechu vybrala časť fotiek, aby ich odprezentovala aj Zlatomovčanom v kaviarni Johnyho Kinga.

Čiernobiele vs. farebné[/color][/si­ze]

Sériu dvanástich umeleckých portrétov vystavuje po Bratislave a Partizánskom Mária už tretíkrát – a to práve v Zlatých Moravciach. U Johnyho Kinga si môžete pozrieť päť z nich. „Ide o čiernobiely expresívno-emotívny portrét, ktorý má vyjadriť dávku emócií a príbeh,“ vysvetľuje autorka.// „Čiernobiela fotka sa mi zdá fotografickejšia. Je to akoby návrat k tradícii, keď ešte farebné fotky neexistovali. Farebné sú zase trendovejšie. Dôraz sa kladie na hru farieb.“// Mária pripravuje na začiatok budúceho roka práve farebnú kolekciu, ktorú bude pre veľký úspech vystavovať opäť v Bratislave.

„Samotná fotka väčšinou už po nafotení vyzerá dobre. Ja sa len snažím zvýrazniť atmosféru ako ju vnímam ja.“ Mária sa nebráni ani retuši. „Fotky sú vyretušované prirodzene, aby vynikla osobnosť modelky. Nie je to fashion ani beauty, ale výraznú vadu určite vyretušujem,“ priznáva Mária.

Zaujímavému a fotogenickému typu neodolá[/color][/si­ze]

Na obrázkoch mladej umelkyne prevládajú ženy. „Je to najmä preto, že sú na blízku, akoby po ruke. Spočiatku som možno uvažovala aj nad fashion fotkami. Potom ma to prešlo. Keď vidím nejaký zaujímavý typ a je veľmi fotogenický, nedá mi neodfotiť ho,“ objasňuje výber svojich objektov Mária. //„Všetky vystavené fotografie boli vyhotovené zadarmo. Sú to fotky pre radosť, ktoré vznikli v rámci môjho koníčka.“ //

Ako celý projekt vznikol? //„Majiteľ podniku sa dozvedel, že vystavujem fotografie. Keď som šla po ulici, zastavil ma, či by som nedoniesla pár fotiek vyvesiť aj k nemu,“ //tvrdí mladá fotografka. Výstava potrvá až do konca septembra.

Máriinou najobľúbenejšou fotkou je práve tá, ktorá celý projekt propaguje. Žena sa drží za srdce, vlasy jej vejú vo vetre. „Keď som ju odfotila a pozrela na ňu, chcelo sa mi plakať.“ Drobná umelkyňa má radšej pochmúrne fotografie. „Nie je to však tá lacná plačlivosť, žiadne slzičky a podobne. Modelka nemusí plakať, ale z fotky musí sálať nostalgia a melanchólia. To mám najradšej.“

vystava maria
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM