Monika Obrtalová Rôzne

Sviatky v base? Väzni súťažia o naj kraslicu

Súťaž o najkrajšiu kraslicu, rozličné cirkevné aktivity, vedomostné kvízy, veľkonočné koncerty, ale i športové aktivity a prednášky sú pripravené pre takmer 11 000 slovenských väzňov počas veľkonočných sviatkov. Ku koncu marca sa v 18 ústavoch Zboru

„Obdobie veľkonočných sviatkov je v ústavoch na výkon trestu odňatia slobody alebo väzby svojím spôsobom výnimočné. Pre takmer 11 tisíc obvinených a odsúdených, ktorí strávia tohtoročné veľkonočné sviatky v ústavoch, sú pripravené rôzne športové, kultúrne akcie, vedomostné kvízy, prednášky, besedy cielene orientované na veľkonočné sviatky,“ uviedol hovorca Ministerstva spravodlivosti Peter Bubla.

Napríklad v Ústave na výkon väzby Banská Bystrica sa bude konať prednáška na tému Veľká noc v hebrejskej a kresťanskej tradícii, v Ústave na výkon trestu odňatia slobody Nitra-Chrenová je pripravená akcia s názvom Najkrajšia kraslica – zábavno-súťažné popoludnie.

V Ústave na výkon väzby Bratislava zase premietanie filmu Ukrižovanie Krista, v Ústave na výkon trestu odňatia slobody Dubnica nad Váhom je naplánovaný Veľkonočný koncert a v Ústave na výkon trestu odňatia slobody Banská Bystrica-Kráľová sa uskutoční Veľkonočný celoústavný futbalový turnaj. Aj stravovanie počas týchto sviatkov sa vo väzniciach prispôsobuje regionálnym zvyklostiam. Pripravujú sa tradičné jedlá zo zemiakov, špenátu, varených vajec, baranieho, hydinového, bravčového mäsa. Na Veľký piatok sa vo väzniciach varia pôstne jedlá.

Okrem spomenutého sa môžu odsúdení zúčastniť na viacerých cirkevných aktivitách, ktoré sa konajú vo všetkých ústavoch na výkon väzby a výkon trestu, či už počas Veľkého piatku, Bielej soboty aj Veľkonočnej nedele.

bystrica24/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM