Lucia Lauková Kultúra

Svetový deň sprievodcov sme si užili aj pod Zoborom: Záujemcovia nazreli do zákutí histórie! FOTO

Ako lepšie osláviť Svetový deň sprievodcov cestovného ruchu než návštevou históriou dýchajúcich pamiatok pod Zoborom? Nielen, že Nitra má úžasné čaro, jej krásu dopĺňa najmä jej bohatá história.

Ilustračný obrázok k článku Svetový deň sprievodcov sme si užili aj pod Zoborom: Záujemcovia nazreli do zákutí histórie!  FOTO
Foto: Lucia Lauková / Zdroj: Dnes24.sk

Svetový deň sprievodcov cestovného ruchu sme oslávili aj v Nitre. 20. februára bola pre záujemcov pripravená bezplatná prehliadka sakrálnych pamiatok dolného mesta. O prehliadku bol veľký záujem. Záujemcovia sa museli rozdeliť do dvoch skupín. Každú skupinu viedla sprievodkyňa v dobovom kostýme.

Obchod s látkami

Ako nám neskôr prezradila sprievodkyňa Monika Lisyová, kostým si zakúpila sama, na svoje vlastné náklady a nebola to lacná záležitosť. „Prehliadku sme začali stretnutím pred Nisys-om, na Svätoplukovom námestí sme nevynechali Morový stĺp, podobný môžeme vidieť pod hradom. Na začiatku Kupeckej ulice sa nachádzal významný obchod s látkami nazývaný "U Pavúka“. Potom sme prešli ku Kaplnke sv. Michala na Vŕšku," opísala prehliadku Lisyová.

Návšteva krýpt

Ďalej záujemcovia pokračovali na Farskej ulici návštevou Kostola Navštívenia Panny Márie, kde boli sprístupnené aj krypty. Tam už výklad prevzala skúsená sprievodkyňa Mária Danková, ktorá je pre mladú Moniku sprievodcovským vzorom. „Nitrania ho nazývajú Kláštorný kostol, pretože patril ku kláštoru, ktorý prevádzkovali sestričky rádu Vincentiek. Okrem kláštora tu bola nemocnica a školy. Vincentky vzdelávali chudobné deti vrátane dievčat. Nad kryptami bola 1. materská škola v Nitre tzv. Ovoda, sama som jej absolventkou. Do krýpt sa vchádza z dvora zozadu kostola, tam sa nachádza prvá kaplnka, to bolo prvé pietne miesto. Dolu schodmi sme sa dostali do vstupnej časti hrobových priestorov. Areál krýpt je však popod celý kostol a kláštor, sprístupnená je iba vstupná časť,“ porozprávala nám Danková.

Veže Kostola sv. Ladislava

Po kryptách nasledovala návšteva piaristického Kostola sv. Ladislava, kde nám sprievodkyňa Monika Lisyová povedala zaujímavosť o vežiach kostola. „Nakoľko sa veže nestavali v rovnakom čase, je medzi nimi výškový rozdiel 52 centimetrov“ informovala nás Lisyová.

Záver v Synagóge

Prehliadku zavŕšili návštevou Synagógy, ktorej stavbu dokončili v roku 1911. Architektom bol Leopold Baumhorn. Ako uviedla Mária Danková, výška Synagógy dosahuje približne výšku 5 poschodového panelového domu.

Svetový deň sprievodcov cestovného ruchu FOTO: Kúzlo Nitry odhalila jej história
16
Galéria
Foto: Lucia Lauková / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM