Lucia Lauková Rôzne

Študentský Experiment Y v Nitre mal úspech: Optická ilúzia niektorých poriadne prekvapila

Na nitrianskej pešej zóne ste mohli zažiť ilúziu optického klamu na vlastné oči. Niektorí boli čierno-bielym svetom zaskočení.

Ilustračný obrázok k článku Študentský Experiment Y v Nitre mal úspech: Optická ilúzia niektorých poriadne prekvapila
Zdroj: Kristína Roháčeková

Študenti Katedry marketingovej komunikácie a reklamy Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre prišli so zaujímavým nápadom. Výsledkom, ktorého bol 3. mája Experiment Y. Základnou myšlienkou netradičného projektu, bolo potvrdenie umeleckého diela Room for one colour z roku 1997. V Nitre to bolo vôbec prvé podujatie svojho druhu. „V Bunke pre súčasnú kultúru na pešej zóne v Nitre študenti po prvýkrát priniesli pre širokú verejnosť možnosť vyskúšať si na vlastné oči ilúziu optického klamu,“ uviedla Kristína Roháčeková.

Niektorí návštevníci len neveriacky pozerali ako sa mení ich pohľad na svet. „Keby mi niekto pred návštevou bunky povedal, že v miestnosti počas experimentu uvidí moje oko iba odtiene čiernej, bielej a žltej, tak by som tomu neveril. Dnes som sa presvedčil o opaku,“ opísal pociti Braňo, ktorý aj s kamarátmi zúčastnil experimentu.

Môže zato žlté svetlo

Ako Ilúzia optického klamu funguje opísala Kristína Roháčeková. „Monofrekvencia svetiel namontovaných do stropu v bielej miestnosti vyžarovala žlté svetlo, ktoré znížilo spektrálny rozsah zraku divákov do žltej a čiernej farby. Biele steny miestnosti tak ľudské oko vnímalo ako žlté a všetky ostatné objekty len čiernobielo,“ uviedla Kristína Roháčeková.

Predčasne ju ukončili

Podľa slov Kristíny Roháčekovej bol projekt bol výnimočný v tom, že každý človek, ktorý vošiel do žltej miestnosti sa uvidel rovnako a tým pádom si mohol uvedomiť, že predsudky voči iným sú zbytočné. „Jednodňová akcia, ktorú o 15-tej hodine predčasne ukončilo nepriaznivé počasie, mala napriek tomu veľmi pozitívne ohlasy. Návštevníci boli milo prekvapení efektom optického klamu a zároveň celou atmosférou akcie,“ dodala Kristína Roháčeková.

Pozrite si foto v priloženej galérii!

Študentský Experiment Y v Nitre mal úspech: Optická ilúzia niektorých poriadne p
6
Galéria
Zdroj: Kristína Roháčeková
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM