Richard Pročka Kultúra

Spomienka na temno v dejinách Skýcova

V nedeľu sa v Skýcove slávnostne spomínalo azda na najtemnejší okamih dejín obce. 15. – 16. marca 1945 obsadila Skýcov nacistická armáda a vypálila obec.

Obec bola „partizánska“. Partizáni ju pred 67. rokmi bránili pred nemeckou armádou niekoľko mesiacov napriek postupnému obkľučovaniu nepriateľom. Mnohí ľudia boli za ochranu vďační a o partizánov sa patrične starali. Poskytovali im vo vlastných domovoch miesto, kde môžu spať, delili sa s nimi o svoje jedlo. Obyvatelia sa o blížiacej armáde dopočuli a vedeli, čo ich čaká. Nedávno pred tým totiž nacisti a tzv. gardisti vypálili a vyvraždili obce Ostrý Grúň a Kľak. Skýcovčanov mali podľa slov pamätníkov rovnako vyvraždiť alebo deportovať do koncentračných táborov. Muži sa ako partizáni z obce stiahli do lesov. Nacisti v obci našli len niekoľko starších mužov. To zrejme pomohlo zmeniť rozkaz streľby na vyhnanie z obce. Hoci sa väčšina ľudí zachránila pred smrťou odchodom, Skýcov sa ocitol v pomstychtivých plameňoch.

Na spomienkovej slávnosti, ktorá sa konala po svätej omši v Kostole Panny Márie Nanebovzatej, sa zúčastnilo veľa čestných hostí, ktorí sú spojení s regiónom alebo priamo s obcou. Svoj príhovor predniesli predseda NSK Milan Belica a poslanec NR SR Marián Kéry. Ďalšími čestnými hosťami boli predseda Okresného centra KDH Miroslav Kráľ, starostovia okolitých obcí a starostovia obcí Ostrý Grúň a Kľak Jana Angletová a Ľuboš Haring. Najvzácnejšími v radoch zúčastnených však boli priami účastníci povstania a bojov o udržanie Skýcova generál vo výslužbe a čestný predseda Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov Ján Husák, Cyril Matejov, Bartolomej Matejov a Pavel Černák. Na spomienkovej slávnosti odslúžil cirkevný obrad za obete marcových udalostí roku 1945 Juraj Pluta, správca farnosti Skýcov. Celú slávnosť sprevádzal spevácky súbor Vápenkár a dychová hudba Skýcovanka, ktorá slávnosť aj ukončila štátnou hymnou.

Starosta obce Skýcov, Tomáš Kolembus, vo svojom príhovore zdôraznil, že „pre nás, a veríme, že aj pre ďalšie generácie Skýcovanov, bude toto pamätné miesto naďalej pripomínať neohrozený boj našich predkov za slobodu.“ Neskôr, v rozhovore pre našu redakciu dodal: „Stále musíme mať na pamäti, že tieto udalosti sú našou históriou a tiež je tu stále určitá hrozba, že by sa mohlo niečo podobné odohrať aj v budúcnosti. Preto si treba tieto udalosti neustále pripomínať.“

Spomienka na temno v dejinách Skýcova
1
Galéria
spomienkaskycov
14
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM