Peter Klimant Kultúra

Ambrózyho dni otvoria letnú sezónu v Arboréte Mlyňany: Na aký program sa môžeme tešiť?

Večne zelené arborétum Mlyňany sa už čoskoro prehupne do letnej sezóny. Tá sa už tradične otvára populárnymi Ambrózyho dňami. Pozrite, aký bohatý program nás tento rok čaká.

Ilustračný obrázok k článku Ambrózyho dni otvoria letnú sezónu v Arboréte Mlyňany: Na aký program sa môžeme tešiť?
Zdroj: TASR

Ambrózyho dni otvoria počas víkendu 16. a 17. mája tohtoročnú letnú sezónu v Arboréte Mlyňany. Arborétum pripravilo pre návštevníkov prehliadky parku s odborným výkladom, tvorivé dielne pre deti i kultúrny program. Pracovníci oddelenia dendrobiológie sprostredkujú záujemcom pohľad do vnútra rastlinného tela, uvedú návštevníkov do sveta farieb v ňom obsiahnutých, umožnia ochutnať plody málo známych drevín.

Stredná odborná škola lesnícka v Banskej Štiavnici predstaví sokoliarov, kynológov, trubačov i botanikov, študenti Strednej odbornej školy v Šuranoch predvedú carving – vyrezávanie do ovocia a zeleniny. Počas víkendu sa predstavia folklórne súbory Širočina, Sľažianka, Kolovrátok, Volkovčanka i spevácka skupina Babička zo Zlatých Moraviec.

Vždyzelený park neďaleko Nitry je otvorený počas celého roka, najvyhľadávanejším však je práve v jarných a letných mesiacoch, v čase kvitnutia stoviek rastlín a stromov. „V súčasnosti kvitne magnólia Soulangova, slivka trnková, dulovec kathajský, javor pestrý a skímia japonská,“ informovali zamestnanci botanickej záhrady. Arborétum sa rozkladá na ploche 67 hektárov. V súčasnosti je rozdelené na Ambrózyho semper vireo (vždyzelený) park, plochy východoázijskej, severoamerickej, kórejskej dendroflóry a plochu autochtónnej dendroflóry Slovenska. Súčasťou arboréta je rozárium. Návštevníci môžu v arboréte absolvovať niekoľko trás, najdlhšia z nich meria 4,5 kilometra.

Zrod Arboréta v Mlyňanoch sa viaže k šľachticovi a dendrológovi Štefanovi Ambrózy – Migazzimu, ktorý ho založil v roku 1892. V Mlyňanoch sa mu podarilo vysadiť a pestovať množstvo cudzokrajných drevín a rastlín, ktoré sa postupne aklimatizovali na tunajšie klimatické podmienky.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM