Monika Földešiová Rôzne

Sociálne služby a poradenstvo na UKF v Nitre už po štvrtýkrát! Prečo si vybrať práve tento odbor?

Aj v nasledujúcom akademickom roku 2013/2014 otvorí Fakulta sociálnych vied a zdravotníctva UKF v Nitre nový študijný odbor Sociálne služby a poradenstvo (3.1.16) už po štvrtý krát. A my vám povieme, prečo je tento odbor atraktívny.

Ilustračný obrázok k článku Sociálne služby a poradenstvo na UKF v Nitre už po štvrtýkrát! Prečo si vybrať práve tento odbor?
Foto: Jaroslav Dodok

Sociálne služby a poradenstvo sa odlišujú od odboru sociálna práca najmä svojou vysokou celospoločenskou aktuálnosťou a potrebnosťou (nová legislatíva, pribúdajúce sociálne zariadenia, transformačné zmeny). Nový zákon rozširuje sociálnu starostlivosť pre rôzne skupiny ľudí (seniori, rodiny s deťmi, osoby s postihnutím, osoby so závisloťou, migranti, osoby sociálne znevýhodnené, osoby s prítomnosťou násilia v rodine a pod.) v jednotlivých podobách sociálnych služieb. Ide o rôzne podoby sociálnych služieb – asistenčné, metodické, terapeutické, poradenské, plánovacie a iné služby. Týkajú sa pobytovej sociálnej starostlivosti, opatrovateľských služieb, rôznych sociálno-aktivizačných činností v ambulantnej, pobytovej a terénnej podobe. Na ich poskytovaní participuje široký okruh subjektov – zo štátnej, verejnej i neštátnej sféry.

Vo všetkých sú potrební odborníci – profesionáli, ktorých je ešte na rozdiel od odboru sociálna práca v praxi málo. Záujemcovia o tento odbor stoja pred aktuálnou výzvou – preukázať sa patričným a požadovaným vzdelaním s výraznejšou možnosťou získania zamestnania v sociálnej oblasti.

Vzdelávanie je akreditované prostredníctvom trojročného bakalárskeho (Bc.), dvojročného magisterského (Mgr.) a ďalšieho doktorandského (PhD.) programu pod názvom „Sociálne služby a poradenstvo“.

Absolventi bakalárskeho štúdia by mali ovládať základy teórie a praxe sociálnych služieb a poradenstva, do ktorých na danom stupni vzdelávania patrí najmä poznanie sociálnych aktérov a ich úlohy v sociálnej politike (štátnej správy, samosprávy, neštátnych organizácií).

Pracovné pozície sociálneho pracovníka v sociálnych službách môžu byť podľa jednotlivých stupňov získaného vysokoškolského vzdelania rôzne. Od odborného asistenta, administratívneho pracovníka v jednotlivých inštitúciách a zariadeniach so sociálnou agendou po špecialistu, poradcu, case manažéra, koordinátora špecialistu, resocializačného pracovníka a ďalšie odborné pracovné posty.

Úlohou sociálneho pracovníka v sociálnych službách je najmä zabezpečovanie kvalitne poskytovanej služby jednotlivým cieľovým skupinám podľa štandardov kvality..

Sociálny pracovník v sociálnych službách môže zabezpečovať individuálne plánovanie priebehu sociálnej služby, kontrolu vedenia príslušnej dokumentácie, resp. môže koordinovať prácu personálu. Okrem priamej sociálnej starostlivosti v konkrétnych sociálnych zariadeniach môže vykonávať aj zabezpečovanie podpory rozvoja sociálnych služieb v danom lokálnom spoločenstve, tvorbu sociálnych koncepcií (koordinátor komunitného plánovania, komplexné zabezpečovanie podpory sociálnych služieb ako zamestnanec samosprávy, úradov, ministerstiev a pod.). Zabezpečuje najmä aktivizačné, analytické, metodické činnosti v službách sociálnej starostlivosti, sociálnej prevencie a sociálneho poradenstva.

Prihlášky na štúdium odboru 3.1.16 Sociálne služby a poradenstvo prijíma Fakulta sociálnych vied a zdravotníctva UKF v Nitre do 28.02.2012. Ďalšie info nájdete na www.fsvaz.ukf.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM