Veronika Kalinová Samospráva

Napätie v Lovciach monitoruje polícia: Na úrade panuje chaos, padajú trestné oznámenia

Vskutku neprehľadná situácia panuje na Obecnom úrade v Lovciach. Ako sme vás informovali, zmätok na úrade nastal po odvolaní starostky v referende. V súvislosti s týmito udalosťami padlo niekoľko trestných oznámení.

Ilustračný obrázok k článku Napätie v Lovciach monitoruje polícia: Na úrade panuje chaos, padajú trestné oznámenia
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Trestné oznámenia padli zo strany odvolanej starostky i zo strany iniciátorov referenda. Napätú situáciu v Lovciach monitoruje polícia.

Starostka čaká na vyjadrenie prokuratúry

Starostka Gáliková považuje referendum za neplatné, pretože sa neuskutočnilo v súlade so zákonom. „Uskutočnilo sa v réžii poslanca obecného zastupiteľstva Františka Richtera. Bez platného nariadenia o miestnom referende, na základe jeho chybných oznámení o vyhlásení referenda opečiatkovaných svojou falošnou pečiatkou s erbom obce, bez riadne zvolenej referendovej komisie, s nevedno akým počtom hlasovacích lístkov tiež opečiatkovaných falošnou pečiatkou, s nekontrolovanými urnami, s protiprávne získaným zoznamom oprávnených voličov, a to všetko v piknikovom letohrádku. V súčasnosti čakám na vyjadrenie okresnej prokuratúry, ktorá sa zaoberá mojím podnetom ohľadom organizácie, priebehu a výsledku tohto miestneho referenda,“ konštatovala Gáliková.

Podozrenie zo sabotáže?

Poslanec Richter, ktorý v posledných voľbách na post starostu prehral práve s Gálikovou, tvrdí, že po referende zostala obec paralyzovaná. Obecný úrad zostal podľa jeho slov uzavretý, zástupkyňa starostky a poslankyňa Dagmar Floreková rezignovala. Richter pre podozrenie zo sabotáže a všeobecné ohrozenie podal trestné oznámenie.

Vymenené zámky

Zastupiteľstvo rozhodlo o tom, že výkonom starostovskej funkcie poverí Richtera. Do úradu sa však nemal ako dostať, starostkin manžel vraj povymieňal na úrade zámky. Počas zásahu polície, ktorá predviedla starostku na výsluch do Zlatých Moraviec, si skupina poslancov okolo Richtera zasa vymenila zámky na obecnom úrade za svoje.

Boj o vedenie úradu

Gáliková však má na udalosti iný názor: „Podľa Zákona o obecnom zriadení po zániku mandátu starostu pred uplynutím funkčného obdobia plní úlohu starostu v plnom rozsahu zástupca starostu, ktorého poverí zastupovaním starosta. Po vzájomnej dohode som 28. júna písomne odvolala svoju zástupkyňu Florekovú. Vo funkcii skončila 30. júna. Od 1. júla som písomne poverila zastupovaním starostky poslanca Milana Kováča. Obe písomnosti sú zaregistrované dňa 28. júna v registratúrnom denníku obce. Z uvedeného jednoznačne vyplýva, že v súčasnosti má plniť úlohy starostu v plnom rozsahu v obci Lovce zákonom poverený zástupca starostky Milan Kováč.“

Polícia ju zadržiavala 3 hodiny

Podľa vyjadrenia Gálikovej, Richter už týždeň okupuje obecný úrad spoločne s obyvateľom obce Jánom Malým, otcom riaditeľa Obvodného oddelenia Policajného zboru v Zlatých Moravciach. „V pondelok 8. júla sa Richter vyše hodiny domáhal, aby som mu odovzdala funkciu starostky a kľúče od obecného úradu. Odmietla som, pretože nie je mojím legitímnym zástupcom. Veliteľ policajnej hliadky Minár ma vzápätí predvolal na výsluch do Zlatých Moraviec, na ktorý som sa mala dostaviť do 15 minút. Povedal, že ak sa nedostavím, budem zaistená a predvedená. Desať minút po deviatej mi s krikom oznámil, že som zaistená a budem eskortovaná na výsluch. Ak nepôjdem dobrovoľne, vraj použije donucovacie prostriedky. Na polícii ma držali tri hodiny,“ povedala Gáliková.

Fraška so zámkami pokračuje

Počas jej zadržania povymieňal Richter so skupinou poslancov všetky zámky na dverách úradu. Podľa starostky neoprávnene nakladal s úradnými listinami, s jej osobnými údajmi, vecami.

Richter tvrdí, že z úradu ešte pred jeho príchodom zmizli rôzne spisy i doklady súvisiace s účtovníctvom obce, ktoré starostka povynášala spolu s manželom v noci z úradu. Gáliková to odmieta. „Podala som niekoľko trestných oznámení, všade majú lehotu 60 dní. Čo všetko sa ešte za ten čas stratí z úradu a najmä kto bude za tento stav zodpovedný?“ kladie si otázku Gáliková.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM