Peter Klimant Správy

Situácia na Martinskom brehu je zlá: Ľudia musia kúpať malé deti v minerálkach!

Problém s vodou majú už dlhodobejšie obyvatelia Martinského brehu. V lokalite chýba vodovod a v studniach nemajú pitnú vodu. K tomu všetkému aj tej nepitnej je málo, takže je problém aj s kúpaním, či polievaním záhrad. Navyše je voda v studni tak škodlivá, že malé deti kúpu radšej v minerálkach.

Ilustračný obrázok k článku Situácia na Martinskom brehu je zlá: Ľudia musia kúpať malé deti v minerálkach!
Foto: Peter Klimant / Zdroj: Dnes24.sk

Život bez pitnej vody

Bez vody sa tam nachádza osem rodín, ktoré sú v intraviláne Zlatých Moraviec a teda mesto má povinnosť zásobovať ich pitnou vodou. S problémom vystúpila ešte na júnovom mestskom zasadnutí obyvateľka tejto lokality Viera Petráková. „Máme veľký problém s ktorým bojujeme už vyše 20 rokov a bolo to už niekoľko vedení na meste čo sa vystriedal a nikto to nerieši. Problémom je pitná voda, ktorá vôbec nie je. Dá sa žiť bez pitnej vody?“ Pýtala sa primátora a poslancov mesta.

Tí súhlasili, že situácia na Martinskom brehu je zlá. Na jej otázky vtedy reagoval vedúci oddelenia investičnej výstavby a hospodárskej činnosti – Štefan Nociar. Ten povedal, že problém sa začne riešiť akonáhle tam Západoslovenská vodárenská spoločnosť zavedie vodu. „ Keď položia kanalizáciu, položia aj vodu. Je to rozpracované,“ povedal.

Nociar dodal, že sa jedná o investičnú akciu vodárenskej spoločnosti a nie mesta, preto to nijako urýchľovať nemôžu ani nemôžu do toho nijako zasahovať a robiť tam vlastné projekty, ktoré by boli realizované zo získaných peňazí z rôznych fondov. „Mesto na základe toho, že sa začala realizovať veľká investičná akcia kanalizácie, sa vzdalo akejkoľvek realizácie žiadania fondov. To bola podmienka, že mesto nebude požadovať žiadne fondy, nakoľko došlo k realizácii investičnej akcii za 25 miliónov eur,“ povedal Nociar. Na záver ešte dodal, že podľa západoslovenských vodárni je celá akcia už na spadnutie.

Primátor prisľúbil cisternu, prišla stolná voda

Primátor Peter Lednár ešte priamo na zasadnutí prisľúbil, že do Martinského brehu dá priniesť hneď na ďalší deň cisternu s pitnou vodou. Ako to teda celé dopadlo? Došla sľúbená cisterna? Dotknutú lokalitu sme navštívili po takmer mesiaci od júnového zasadnutia.

„Cisterna nebola. Nosia nám balenú stolnú vodu. Dvakrát nám doniesli, no osobne nám to nepomôže pretože je to málo,“ prezradila Viera Petráková. Podľa jej slov doniesli desať balíkov, z čoho si nechali šesť a ďalšie šli susede.

„Toto považujeme iba za dočasné riešenie a hľadáme iné možnosti, ako dodávku pitnej vody zabezpečiť plnohodnotne,“ informuje hovorkyňa mesta Mária Vozárová. Dodala, že cisternu s vodou nie je problém objednať, avšak predtým je potrebné, aby obyvatelia, ktorých sa to týka, mali k dispozícii nádrže, sudy, prípadne iné nádoby, kde je možné vodu na viac dní uskladniť.

„Momentálne riešime zabezpečenie vhodných nádob, ktoré plánujeme pre týchto obyvateľov zakúpiť z financií mesta a v spolupráci s odborníkmi na túto problematiku aj celý spôsob nastavenia dlhodobejšieho zásobovania, ktorý samozrejme budeme nastavovať v spolupráci s dotknutými obyvateľmi,“ povedala Vozárová.

Hovorkyňa na záver dodala, že so žiadosťou o náhradné zásobovanie vodou a s upozornením, že na Martinskom brehu nemajú k dispozícii vodu ani zo svojich studní, sa na mesto ľudia obrátili až na júnovom mestskom zastupiteľstve.

Deti musia kúpať v minerálke

Rodinám na Martinskom brehu teda neostáva nič iné len čakať. Pitnú vodu si zháňajú rôzne. Pani Viera Petráková jazdí s rodinou dva – tri krát týždenne k 15 kilometrov vzdialenej studničke, kde si naberajú svoje zásoby pitnej vody. Tú potrebujú hlavne pre nový prírastok v rodine. Jej dcére Ľudmile Lužovej sa len pred pár dňami narodil malý Timko.

„Najväčší problém je pitná voda, hygiena a pranie. Nedostatok vody a aj tá troška čo tu je, je zdravotne závadná. Malé dieťa sa v takej nemôže kúpať. Musíme si nosiť vodu, minerálky a v tej dieťa kúpať,“ opisovala ťažkú situáciu Ľudmila Lužová. Podľa Petrákovej im hygienik jasne potvrdil, že ich voda je závadná a hlavne pre malé dieťa nebezpečná.

Budeme sledovať ako to nakoniec dopadne so zakúpením nádob na vodu pre rodiny z Martinského brehu a budeme vás informovať.

Nepitná voda na Martinskom brehu
6
Galéria
Foto: Peter Klimant / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM