Kristína Striešková Rôzne

S obmedzenou tlačou TN sa nerátalo ani v najhoršom

Noviny majú byť zrkadlom mesta a okolia. Na ich stránkach sa majú odzrkadľovať názory ľudí, postrehy, jednoducho všetko, čím mesto a región žije. Je otázkou miestnej demokracie pravidelne informovať obyvateľov, aby vedeli, kto sú radní a čo robia.

Stále tu žije dosť ľudí, ktorí uprednostňujú tlačené noviny, ktoré môžu držať v ruke. Tekovské noviny mali v tomto smere celkom sľubnú budúcnosť. Dosť je i takých, ktorí si pamätajú ako vznikali prvé výtlačky za dosť zložitých podmienok. Cesta do bodu, keď tlačená verzia TN bude obmedzená len preto, že mesto chce farebnú tlač, sa nerátalo ani v tých najhorších víziách. Za tento stav určite nenesie zodpovednosť ani jeden z poslancov zastupiteľstva. Rozpočet Tekovských novín na rok 2012 sa oproti minulému roku nezmenil, zostal v rovine 15 550 €.

O človeku, ktorý drží noviny v ruke, to niečo vypovedá. O jeho postojoch, hodnotách, možno aj spoločenskom zaradení. Redakcia a vedenie mesta počnúc nebohým primátorom Petrom Orbanom, Milanom Skyvom, Serafínou Ostrihoňovou sa roky starali o komunikáciu regionálneho dvojtýždenníka s čitateľmi. Zo zostupujúcich čísel predajnosti sa hľadalo riešenie, ako novinami zaujať.

Redakcia vždy prišla s nápadom ako vyjsť s rozpočtom. Výhodou bolo, že neboli samostatnou jednotkou, ale v rámci prerozdelenia financií patrili pod určité oddelenie MsÚ. Nové vedenie mesta prišlo s veľkými zmenami ako zatraktívniť Tekovské noviny. Financie na to neboli. Zvýšilo počet strán na dvanásť a noviny prešli na farebnú tlač. Zároveň ale stúpla aj cena z 30 na 50 centov. Ďalej avizovalo, že sa v nich objavia slobodné názory. „Chceli sme ich zatraktívniť nielen formou, ale hlavne obsahom bez cenzúry. Občanom nimi budeme hovoriť o skutočnom stave mesta,“ povedal primátor. Za bývalého vedenia sa totiž stávalo, že poslanci na stránkach novín priestor nedostali. V súčasnosti je problém s ekonomickým modelom, ktorý by mal noviny zabezpečiť. Mesto nie je podnikateľský subjekt, a ako také nemôže mať inzerciu. Nové vedenie niečo skúša, a nie je jasné, ktorým smerom sa vývoj novín bude uberať.

Počet strán sa aj v minulosti menil, tituly zostávali Tekovské noviny teraz na prvý pohľad pôsobia ako stránky s veľkým množstvom informácií. Pri podrobnejšom prezretí zistíme, že ich je o veľa menej ako u Tekovských novín vychádzajúcich na 8 stranách. Noviny sú jeden celok, ten sa skladá z prvkov, ktoré tvoria vonkajšiu formu a prvkov, tvoriacich formu vnútornú. Medzi vonkajšie formy patrí formát, dizajn, titulná strana a fotografia, tiež strany a rubriky. Vnútornú stranu tvorí ich obsah – samotné novinárske prejavy, žurnalistické žánre a tematické zameranie.

Čo sa zmenilo? Aj počas bývalých vedení mesta sa menil počet strán a sadzba. Hľadal sa spôsob ako dostať čo najviac informácií na jednu novinovú stranu. Ukázalo sa (počas môjho 15-ročného pôsobenia v redakcii), že ekonomicky najvýhodnejšie a pritom neochudobniť čitateľa bolo, prejsť z pôvodných 12 strán zo štvorstĺpcovej sadzby na 8 strán s päťstĺpcovou sadzbou. Počet titulov bol rovnaký. Čitateľ vždy našiel na svojej strane obsah, ktorý očakával. Po nástupe nového primátora v roku 2011 od TN č. 7 sa sadzba opäť zmenila, na štvorstĺpcovú. Možno sa články spriehľadnili – fotografi zvýraznili. Čitateľ je však ochudobnený o ďalšie tituly. Dostane menej informácií za viac peňazí. Jedna novinová strana má v súčasnosti menej o 60 až 80 riadkov (z 220 riadkov na strane zostalo riadkov 140). Ďalší vývoj tohto periodika, ktorého vydavateľom je mesto Zlaté Moravce bude vyžadovať nájsť také riešenie, ktoré nepoškodí vydavateľa a čitateľovi prinesie zdroj informácií aspoň v takom množstve ako doteraz, ale na čiernobielom papieri. Pravidelnosť a dostupnosť novín je veľmi dôležitá pre ich predajnosť.

Z histórie novín V roku 1882 bola založená Tlačiarenská účastinná spoločnosť s 32 členmi. Jej predstaviteľmi boli Viliam Migazzi, Oskar Svätojánsky, Dr. Ľudovít Benko. Prvé číslo vyšlo 10. 6. 1882. Po niekoľkých rokoch zanikli. Opäť začali vychádzať 12. septembra 1991. Poukazovali na zložitosť doby v kolotoči existenčných problémov spoluobčanov. Prinášali informácie z mestského úradu, zastupiteľstva, daňového úradu, zo školstva, športu, ohlasy čitateľov. Pri novinách pracovala 7-členná redakčná rada. Históriu založenie novín a pamätihodnosti regiónu a Tekovskej župy nám ešte donedávna približoval v spomínanom periodiku uznávaný regionálny historik Marián Tomajko. TN od roku 1991 do apríla 2011 vychádzali ako dvojtýždenník obyvateľov Zlatých Moraviec a okolia. Po zmene toto vypadlo.

Anna Mondočková

Tekovske_noviny
2
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM