Richard Pročka Od Vás

Rybáriky na zimnej Žitave

Väčšina vtákov, ktoré u nás počas roka hniezdia, prežíva súčasné nepriaznivé zimné obdobie v teplejších oblastiach na juhu Európy a mnohé až v Afrike. Medzi vtáky, ktoré pravidelne zimujú v Zlatých Moravciach, patrí aj rybárik riečny.

Väčšina vtákov, ktoré u nás počas roka hniezdia, prežíva súčasné nepriaznivé zimné obdobie v teplejších oblastiach na juhu Európy a mnohé až v Afrike. V našom meste môžeme pozorovať v priebehu roka vyše deväťdesiat druhov vtákov a asi 65 druhov tu aj hniezdi. Avšak v zimnom období je tento počet polovičný, keď od novembra do februára môžeme pozorovať iba 45 – 47 druhov vtákov.

Medzi vtáky, ktoré pravidelne zimujú v Zlatých Moravciach, patrí aj rybárik riečny – L. Alcedo atthis, ktorý svojim sfarbením patrí ku klenotom v našej vtáčej ríši. Na Slovensku hniezdi okolo tisíc párov rybárikov. V našom meste každoročne pravidelne zahniezdi jeden až tri páriky. Rybáriky hniezdia v kolmých stenách v nore na brehoch vodných tokov pravidelne dva, niekedy tri, no výnimočne až štyrikrát do roka. Z jedného hniezdenia je 6 – 7 mláďat, avšak dospelosti sa nedožije ani tretina jedincov. Na ich veľmi kolísavú početnosť vplýva aj dostupnosť potravy práve v zimnom období. Dospelý rybárik spotrebuje za deň asi desať malých rybiek, no v zime, keď je hladina vody zamrznutá, to môže byť problém. Na našej Žitave môžeme rybáriky v zimnom období najčastejšie pozorovať pri splavoch, na „postriežke“ alebo ako rýchlo letiaci tyrkysový drahokam nízko nad hladinou. Pri pozorovaní je potrebné používať ďalekohľad, pretože rybáriky majú únikovú vzdialenosť už od štyridsať metrov a viac. Práve v tomto roku 2011 bol rybárik riečny na Slovensku vyhlásený za vtáka roka. Zaujímavosťou je, že rybárik riečny je v erbe jedinej obci na Slovensku a tou obcou sú Čierne Kľačany v okrese Zlaté Moravce.

Autor: Ľudovít Chládek, člen Slovenskej ornitologickej spoločnosti Bird/Life Slovensko

rybarikzitava
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM