Adriana Blahová Rôzne

Rodičia vrazili peniaze do škôlok! Zruší ich mesto?

Zastupiteľstvo bolo po prvý raz v Prílepoch, pretriasali sa všeličo. Témou diskusie bolo aj rušenie mestských škôlok v oboch mestských častiach Zlatých Moraviec. Nie je to vylúčené, len nateraz málo pravdepodobné, hovoria niektorí poslanci.

Ilustračný obrázok k článku Rodičia vrazili peniaze do škôlok! Zruší ich mesto?
Foto: Adriana Blahová

Informácia o rušení škôlok v mestských častiach Prílepy a Chyzerovce postavila miestnych do pozoru. Na novembrovom rokovaní zastupiteľstva, ktoré sa po prvýkrát konalo v Prílepoch, ľudia svoj nesúhlas dali poslancom jasne najavo. Na snahu šetriť by mala doplatiť materská škola na Parkovej ulici v mestskej časti Prílepy a materská škola na Slnečnej ulici, v časti Chyzerovce.

Mestu chýbajú peniaze, účelové dotácie z ministerstva školstva na chod piatich zlatomoravských škôlok nestačia. Návrh o zrušení dvoch mestských materských škôl padol na neverejnom zasadnutí finančnej komisie v rámci diskusie. Na rokovaní zastupiteľstva v Prílepoch táto informácia vyvolala veľmi veľa emócií a záporných reakcií predovšetkým rodičov, a pochopiteľne aj riaditeľky.

Dôvodom na zatvorenie spomínaných škôlok majú byť racionalizačné opatrenia – nízka návštevnosť. Ostatné škôlky v meste majú dosť kapacít, aby pojali aj deti z Parkovej a Slnečnej. Kapacita škôlky na Štúrovej je po využití všetkých priestorov až 88 miest, obsadenosť je pritom len 31. Týmito údajmi argumentovala aj finančná komisia. MŠ na Kalinčiakovej ulici navštevuje 132 detí, na Parkovej 13, Slnečnej 28, Štúrovej 44, Žitavskom nábreží 117. Rodičia investovali do škôlky

Podľa rodičov je nezmyslom, že poslanci chcú šetriť na škôlkach, ktoré nedávno prešli čiastočnou rekonštrukciou. Do prílepskej škôlky investovali rodičia škôlkarov, nie samospráva ako zriaďovateľ. Za 850 eur získaných sponzorsky spravili čiastočnú rekonštrukciu. Mesto prispelo iba 165 eurami na kúpu kobercov.

Úvahy o zatvorení škôlky zjavne prekvapili jej riaditeľku Zuzanu Šalingovú. Potvrdila, že správa o možnom rušení škôlky prišla v čase, keď do škôlky rodičia dali peniaze na jej opravu.

Podobne prešla opravou aj materská škola na Slnečnej ulici. Tu pred rokom opravili nevyhovujúcu strechu. Poslanec za MČ Chyzerovce Jozef Tonkovič tiež neskrýval sklamanie. Aj podľa neho škôlka by sa mala zachovať hlavne v tejto dobe, keď sa uvažuje o predškolskej výchove rómskych detí. Do chyzeroveckej škôlky prichádza veľká rómska komunita detí.

„Škôlka je jediná vymoženosť, ktorú tu máme. Prišli sme už aj o školu. Budova sa predala, ale peniaze sa nevrátili do Prílep. Prišli sme aj o futbalové ihrisko, súkromný podnikateľ dal majiteľom pozemkov takú ponuku, že to bolo pre nich výhodné,“ povedal poslanec za mestskú časť Prílepy Ivan Hritz (KSS).

Po búrlivej diskusii niektorí poslanci na rokovaní rodičom sľúbili, že ak by aj z finančnej komisie vyšiel definitívny návrh na zrušenie škôlky, v zastupiteľstve zaň nezahlasujú.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM