Peter Klimant Rôzne

Riaditeľ Záhradníckych služieb mesta Marián Tomajko: Tieto miesta v Moravciach mám rád

V ktorých kútoch nášho mesta sa najlepšie cítia známe tváre? Riaditeľ Záhradníckych služieb Marián Tomajko nám prezradil, ktoré miesta v našom okolí má najradšej.

Ilustračný obrázok k článku Riaditeľ Záhradníckych služieb mesta Marián Tomajko: Tieto miesta v Moravciach mám rád
Zdroj: Dnes24.sk

Marián Tomajko má ako šéf Záhradníckych služieb skvelý prehľad o každom zaujímavom mieste v okolí. Prezradil nám, že jeho najobľúbenejším zákutím je Kalvária. Nezaprel v sebe kus historika a o tomto mieste nám i čo-to prezradil.

„Tu sa v dávnych časoch schovávali obyvatelia mesta pred tureckými hordami, ktoré pálili mesto. Dnešná kalvária je postavená z vďaky obyvateľov za to, že mesto bolo ušetrené pred pustošivými požiarmi, ktoré vyčíňali v okolí mesta v 19. storočí. Bola postavená z darov obyvateľov a prispením aj šľachtického rodu Migazziovcov. Cez zimu je pekný výhľad z kalvárskeho kopca na mesto,“ povedal Tomajko.

Okrem Kalvárie má rád i ďalšie pekné miesto, ktoré z jeho slov vyznieva priam čarovne. „Druhým takým miestom , ktoré mi prirástlo k srdcu, je pietny park pri hrobke Migazziovcov. Keď vychádza slnko je pekný pohľad na smútočné smreky, staré vyše 127 rokov. Pri troške fantázie vidieť v nich siluety rôznych zvierat. Tieto smreky zaujmú každého návštevníka a ich kráse sa neraz kochajú aj zahraniční turisti,“ hovorí Tomajko.

Podľa šéfa záhradníkov by mala byť pre každého Zlatomoravčana vzácnym miestom aj budova župného domu, kde sa vyše dvesto rokov odohrávala história Tekovskej župy. „Tu sa konali zasadnutia samosprávnych orgánov župy, ktoré boli záväzné pre široké okolie. To siahalo po kráľovské mestá, ako je Kremnica, Nová Baňa a dole až po Oslany. Patrí medzi najväčšie zachovalé župné domy na Slovensku. Je to najstaršia budova na území mesta,“ opisuje dejiny tejto významnej budovy.

Čítajte tiež Osobnosti o obľúbených zákutiach v Moravciach: Kde rada trávi čas šéfka Mestského strediska kultúry a športu? a Známe tváre o obľúbených zákutiach: Primátor prezradil, ktoré miesto v Moravciach má najradšej

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM