Adriana Blahová Rôzne

Riaditeľ nemocnice porušil zákon

Poslanci mestského zastupiteľstva, ktorí „neplávajú po prúde“, ale skôr čeria pokojnú hladinu, zvolali tlačovú konferenciu, aby reagovali na posledné udalosti v Zlatých Moravciach. Výsledkom je vystúpenie strany Smer z koalície.

Aj napriek komplikovanej situácii poslanci spoluprácu s primátorom do budúcna nevylučujú. Odmietajú však byť bábkami na špagátiku a klopiť zrak pred nezmyselnými rozhodnutiami ľudí, ktorí ani nie sú zo Zlatých Moraviec. Zaznela i možnosť referenda. Táto iniciatíva vyšla skôr zo strany občanov. Poslanci by o takomto kroku uvažovali v krajnom prípade, ak by vedenie mesta pokračovalo v duchu posledných udalostí. Na konferencii sa preberala toľko prepieraná transformácia nemocnice, jej terajší riaditeľ, frontálny útok primátora namierený proti miestnym nominantom a členom SMER-SD aj zastrašovanie všetkých, ktorí sa odvážia vystrkovať rožky.

Najväčším kameňom úrazu sa stala téma transformácie nemocnice. Poslanci boli proti transformácii mestskej nemocnice na eseročku. Drvivá väčšina z nich odhlasovala prerod na neziskovú organizáciu. Primátor však tento krok stopol. Milan Galaba vyrukoval na konferencii s návrhom, že Michal Grujbár, súčasný riaditeľ nemocnice, by mal byť okamžite odvolaný pre vykonávanie funkcie v rozpore so zákonom. Jedná sa o Zákon o výkone práce vo verejnom záujme. V ňom sa píše, že vedúci zamestnanec, ktorý vykonáva funkciu štatutárneho orgánu obce, nesmie podnikať alebo vykonávať inú zárobkovú činnosť a byť členom riadiacich, kontrolných a dozorných orgánov a právnických osôb, ktoré vykonávajú podnikateľskú činnosť. Vedúci zamestnanec je povinný do 30 dní odo dňa jeho ustanovenia na miesto vedúceho zamestnanca skončiť inú zárobkovú činnosť, podnikanie alebo členstvo v iných riadiacich orgánoch a tak ďalej. Rovnako je povinný deklarovať svoje majetkové pomery do 30 dní odo dňa ustanovenia na miesto vedúceho zamestnanca. „Myslím si, že toto sa týka pána Grujbára, pretože aktuálny výpis z Obchodného registra hovorí, že bol do 19. 10. konateľom spoločnosti B21 Services s.r.o.. Do funkcie nastúpil 12. 9. Funkcie konateľa sa vzdal až 19. 10.“ Čiže prekročil 30-dňovú lehotu zákona.// „V súčasnosti mám výpis z 8. novembra. Michal Grujbár je v ňom konateľom spoločnosti Profirity Invest s.r.o. Myslím si, že bol porušený zákon a je dôvod na okamžité odvolanie riaditeľa nemocnice,“ dodáva Milan Galaba. Najväčším paradoxom je fakt, že riaditeľ nemocnice figuruje ako neplatič Všeobecnej zdravotnej poisťovne. V dnešnej dobe obracajú nemocnice každé euro. Primátor Peter Lednár zjavne nie. Hneď v deň nástupu Michala Grujbára do funkcie si objednal právne poradenstvo od advokátskej kancelárie JUDr. Cimráka v hodnote vyše 1000€ a následne ďalšie právne služby od inej spoločnosti za „pár euro“. Dodnes je zamestnaný ako externý právnik nemocnice. „Nepochybujem, že je to v súlade so zákonom. Otázkou je, či je to v súlade s hospodárnym nakladaním s peniazmi nás, moraveckých daňových poplatníkov.“ //

Riaditeľ nemocnice porušil zákon
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM