Rôzne

Reštaurácie chcú predávať obľúbený tatarák: Záujem prejavili desiatky zariadení

Záujem o legálny predaj obľúbenej mäsovej pochúťky prejavili desiatky stravovacích zariadení. Reštaurácie musia svoje rozhodnutie na predaj tatárskeho bifteku oznámiť úradom.

Ilustračný obrázok k článku Reštaurácie chcú predávať obľúbený tatarák: Záujem prejavili desiatky zariadení
Zdroj: Facebook

Záujem podávať tatársky biftek prejavili už desiatky reštaurácií po celom Slovensku. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR zatiaľ eviduje 93 zariadení. Jeho legálny predaj reštauráciám od júna umožnila novela vyhlášky, dovtedy za to, že ho ľudom ponúkali, hrozili pokuty.

Reštaurácie, ktoré chcú tatarák podávať, majú oznamovaciu povinnosť. „Prevádzkovateľ zariadenia verejného stravovania je povinný oznámiť to miestnemu príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva v SR. Bez predmetného oznámenia „tatárske bifteky“ v reštauráciách nie je povolené podávať,“ povedal hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Regulatívam podlieha aj príprava pokrmu. Treba ho urobiť z vopred zmrazeného mäsa a vajec z registrovaných a kontrolovaných chovov, musia byť čerstvé. Biftek sa musí podávať hneď po jeho dohotovení. Reštaurácie musia tiež v jedálnom lístku informovať aj o rizikách, ktoré môžu pri konzumácii vzniknúť, a to formulkou: „Neodporúča sa, aby tepelne nespracované mäso a vajcia konzumovali deti, tehotné, dojčiace ženy a osoby s oslabenou imunitou“. Novelou vyhlášky sa zmenili i podmienky a predaj steakov či metóda sous vide.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM