Veronika Kalinová Samospráva

Referendum za odvolanie hlavy Loviec: Starostka neotvorila kulturák, hlasovalo sa v stane

Počas uplynulého víkendu sa v Lovciach v okrese Zlaté Mravce uskutočnilo referendum za odvolanie starostky Oľgy Gálikovej. Priebeh referenda bol viac ako zaujímavý.

Ilustračný obrázok k článku Referendum za odvolanie hlavy Loviec: Starostka neotvorila kulturák, hlasovalo sa v stane
Zdroj: Webnoviny.sk

Z 570 oprávnených voličov vyjadrilo svoj názor 382 ľudí, dva hlasy boli neplatné. Za odvolanie starostky hlasovalo 370 občanov, proti boli desiati.

Referendum ako fraška

Starostka Loviec však tvrdí: „Celé referendum bola fraška a vzhľadom na to, že referendum sa neuskutočnilo v súlade so zákonom, nemôže byť ani platné.“ Referendum bolo vyhlásené obecným zastupiteľstvom 4. júna na základe petície občanov. Termín referenda bol stanovený na 29. júna.

Starostku ostro kritizujú

Iniciátori petície a občania, ktorí petíciu podpísali, vyčítajú starostke nehospodárne nakladanie s majetkom obce, ignorovanie uznesení obecného zastupiteľstva i slabé dosiahnuté výsledky v prospech obce. Podľa Gálikovej sú dôvody vymyslené. „Samotným obsahom petície a petičných hárkov sa zaoberá okresný prokurátor a polícia, keďže je tam dôvodné podozrenie z falšovania tejto listiny,“ povedala starostka.

Stan namiesto kulturáku

Kultúrny dom, v ktorom sa malo referendum uskutočniť, starostka neotvorila, preto sa referendum uskutočnilo v stane vedľa kultúrneho domu. „Zastupiteľstvo si nesplnilo svoju zákonnú povinnosť a neprijalo všeobecne záväzné nariadenie o organizácii miestneho referenda, v ktorom malo ustanoviť všetky záväzné podrobnosti ohľadom jeho uskutočnenia. Nezriadilo komisiu pre referendum v zmysle zákona a vzhľadom na to som musela využiť sistačné právo starostu a výkon predmetného uznesenia pozastaviť. Rovnako neurčili lehotu na prvé zasadnutie tejto komisie, ktoré som mala zvolať ja. Vzhľadom na to som nemala komu a na základe čoho vytvoriť a odovzdať zoznam oprávnených voličov, hlasovacie lístky a nemala som ani dôvod na otvorenie kultúrneho domu,“ konštatovala Gáliková.

Sfalšovaná pečiatka?

Starostka ďalej tvrdí, že predsedníčku komisie a obecného poslanca Františka Richtera, ktorý organizoval petíciu za jej odvolanie, na chyby a nezákonnosť celého procesu upozornila: „Napriek tomu si v piknikovom stane urobili súkromný prieskum verejnej mienky spolu s ďalšími priateľmi za pomoci hlasovacích lístkov, na ktorých bol odtlačok napodobeniny okrúhlej úradnej pečiatky s erbom Obce Lovce, ktorú dal Richter vyrobiť,“ zhodnotila referendum.

Takto to vidí starostka

Starostka Gáliková je vo funkcii druhé volebné obdobie. Najskôr bola nominantkou Smeru-SD, pred komunálnymi voľbami v roku 2010 ju zo strany vylúčili. Podľa jej slov iniciátor petície i referenda, obecný poslanec František Richter (Smer-SD), ktorého porazila vo voľbách na starostu Loviec v roku 2010, je príbuzným súčasného ministra práce Jána Richtera.

„Tri dni pred voľbami našli obyvatelia obce vo svojich poštových schránkach obálku, v ktorej na hlavičkovom papieri Národnej rady SR Ján Richter, rodák z Loviec, vyzýval Lovčanov, aby za starostu zvolili Františka Richtera.“ Dva týždne pred voľbami sa mal práve terajší minister práce postarať o vylúčenie Gálikovej zo strany.

„Na novembrovom sneme v Ružomberku ako generálny manažér strany dal návrh na zmenu stanov strany, aby bol zo strany vylúčený člen, ktorý pôjde kandidovať ako nezávislý. O tri dni neskôr som obdržala oznámenie o vylúčení zo strany,“ tvrdí Gáliková.

Richterovo odôvodnenie

„Hlavným dôvodom na spracovanie návrhu dnešnej malej novely stanov strany sú skúsenosti zo straníckej praxe a vnútrostraníckeho života uplynulých štyroch rokov. Potreba zmien bola odporúčaná aj z regionálnych štruktúr strany,“ zdôvodnil v tom čase svoj návrh Ján Richter.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM