Richard Pročka Rôzne

RADY A TRIKY: Ako hodovať a nepribrať?

Aj vy veľkonočné sviatky začínate vždy s pevnou vôľou a plní odhodlania? Nie ste sami. No dívať sa na stoly zapratané všakovakými maškrtami napokon vydrží iba málokto. Aj hodovať sa však dá rozumne a po sviatkoch pri pohľade na váhu vás tak netrafí š

Veľkou nocou sa končí štyridsaťdňový pôst. Počas tradičných sviatkov sa stoly prehýbajú pod ťarchou slaných i sladkých dobrôt. Najväčším problémom je fakt, že dlhé obdobie postenia zakončia niekoľkodňovou hostinou aj ľudia, ktorý pôst vôbec nemali. Teda ich zásoby zo zimného obdobia neboli nijako ochudobnené.

Maškrtám a dobrotám sa v toto obdobie zjavne len ťažko vyhneme, a preto je dobré vedieť, ktoré potraviny pre nás predstavujú menšie zlo.

Najväčším „zabijakom“ pre našu figúru a organizmus je veľkonočná šunka. „Keď si kúpime prosciutto, je to určite zdravšie ako normálna krkovička, ktorá je mastná, a tým pádom škodlivá,“ radí Daniela Lindovská, odborníčka na výživu a fitnes trénerka. „Vajcia určite neškodia. Tých sa môžeme najesť veľa,“ pokračuje Daniela. „Koloval taký mýtus, že vajíčka obsahujú veľa cholesterolu. Nie je to však pravda.“

Večný problém maškrtníkov je sladké. „Keď mám chuť na sladké, dám si, ale v únosnom množstve,“ tvrdí výživová poradkyňa. Naše telo cukry potrebuje. Ale môžeme ich efektívne doplniť ovocím. V kategórii sladkých maškŕt sú najväčším prehreškom maslové zákusky. Suché druhy sladkých pokrmov sú tou lepšou voľbou. Ak predsa len neodoláte a nejaký ten zákusok sa pritrafí, pri treťom kúsku je dobré sa zastaviť. „Potom už len, s prepáčením za výraz, žerieme,“ usmieva sa Daniela. Kysnuté koláče považuje za „geniálnu vec“. Samozrejme s veľkou dávkou irónie. Pre telo sú to len cukry.

Neznamená to, že počas sviatkov sa treba dobrotám vyhýbať. Takmer vždy existuje aj tá zdravšia alternatíva. Ak niekto je majonézový šalát, Daniela určite odporúča zdravšiu možnosť bez majonézy. Zo širokého sortimentu šuniek by sme mali voliť len kvalitnú šunku z teľacieho mäsa. Tradícia konzumovania veľkonočného baránka má tiež svoje opodstatnenie. Určite by sme mali vynechať bravčovinu, hovädzinu preferujeme len čistú. **Daniela by celkovo odporučila do jedálnička pridať viac zeleniny a koláče konzumovať len s mierou. **

K Veľkej noci patrí neodmysliteľne aj alkohol. Zdravý životný štýl sa s ním však nekamaráti. Biele suché víno je jednoznačne najlepšou voľbou spomedzi alkoholických nápojov. Pivo je dosť kalorické, ale na pretrávenie nemusí byť zlé. Všetko však v zdravej miere. Inak sú to zbytočné kalórie.

Má Daniela nejaký trik ako sa ubrániť nástrahám veľkonočnej kuchyne? „Odísť z domu,“ odpovedá so smiechom. Ak sa to však nepodarí, „treba piť viac vody, menej sladených nápojov a džúsov.“ A hlavne prejedanie nie je prirodzené a zdravé a pre líniu nie veľmi prospešné. Záležitosť priberania a chudnutia je čistá matematika. Ak príjem kalórií prevyšuje ich výdaj, telo si ich začne ukladať v podobe tukov. Preto netreba len sedieť pred telkou, ale prejsť sa, zašportovať si, ísť si zatancovať a prípadné kalórie navyše tak spáliť. Mali by sme kupovať kvalitné potraviny. Sú možno o niečo drahšie, no do čoho máme investovať, ak nie do vlastného zdravia?

Autor: Adriana Blahová

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM