Kristína Striešková Rôzne

Prvýkrát bez vysvedčenia

Zmenu polročného vysvedčenia priniesla novela zákona ministerstva školstva, ktorá platí od februára minulého roka. A tak dnes žiaci a študenti dostali namiesto polročného vysvedčenia prvýkrát výpis klasifikácie prospechu a správania.

Prečo výpis a nie vysvedčenie? ** Výpis nie je verejnou listinou a nevydáva sa na predpísanom tlačive schválenom ministerstvom školstva ani podľa schváleného vzoru. Ak rodič bude chcieť vidieť riadne vysvedčenie svojho dieťaťa, musí oň písomne požiadať školu. //„Vysvedčenie za prvý polrok, teda doklad na predpísanom tlačive, má škola povinnosť vydať na základe písomnej žiadosti plnoletého žiaka alebo zákonného zástupcu žiaka,“ //informovalo ministerstvo školstva. Polročné známky však rodič bude jasne vidieť aj na klasickom koncoročnom vysvedčení. Šéf rezortu **Eugen Jurzyca zavedenie zmeny vo vydávaní vysvedčení odôvodňoval tým, že polročné vysvedčenia sa často vrátili pokrčené, nedali sa naspäť vložiť do tlačiarne. Školy museli začať vydávať žiakom polročné hodnotenia na extra tlačivách, čo zvyšovalo byrokraciu.

Polročnému vysvedčeniu, dnes teda už výpisu známok z polroka, sa veľký význam nepripisuje, a to hlavne z dôvodu, že výsledné známky sa nezarátavajú do priemerov na vysoké školy. Mnohým žiakom však na polroku záleží a lov na dobré známky sa začína hneď po vianočných prázdninách – opravovaním a dobiehaním všetkého zameškaného. Keď sme sa opýtali študentov, ktoré obdobie školského roka považujú za najťažšie, väčšina odpovedí spadala na polrok. Študenti prídu síce po vianočných prázdninách oddýchnutí, no znova sa dostať do systému „rýchlo, rýchlo študenti nestíhame, musíme preberať ďalej“ je dosť namáhavé. Veď predsa málo študentov cez prázdniny zarezáva a učí sa, a to krátke obdobie, ktoré majú na opravu uteká príliš rýchlo. Preto jedna rada pre študenta: „Nenechávaj si všetko na poslednú chvíľu.“

Z polročných prázdnin študenti tiež nie sú veľmi nadšení, keďže trvajú len jeden deň. Tohtoročné polročné prázdniny pripadajú teda na piatok (3.2). Vyučovanie v druhom polroku však štartuje už v stredu – prvý februárový deň a končí sa 29. júna.

Sixtína Ferencová, TASR

Polrocny_vypis_znamok
8
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM