Lucia Lauková Správy

Prvá obhliadka na Nitrianskom hrade: Nový objekt služieb otvoria koncom júna

Projekt na obnovu Nitrianskeho hradu je vo svojej finálnej fáze. Počas druhej priebežnej konferencie predstavili doterajšie výsledky projektu. Nazreli sme do priestorov novovybudovaného objektu služieb pre turistov.

Ilustračný obrázok k článku Prvá obhliadka na Nitrianskom hrade: Nový objekt služieb otvoria koncom júna
Foto: Lucia Lauková / Zdroj: Dnes24.sk

6. apríla sa konala druhá priebežná konferencia k projektu s názvom Zlepšenie turistickej infraštruktúry sprístupnenia národnej kultúrnej pamiatky – Nitra hrad – vrátane jeho častí. Predstavené boli doterajšie výsledky projektu a prehliadka novovybudovaného objektu.

Objekt sprístupnia koncom júna

Podľa slov diecézneho ekonóma objekt služieb turistom bude slúžiť najmä ako informačné centrum. „Budú tam toalety a samozrejme možnosť dať si kávu, čaj alebo iné nápoje,“ dodal diecézny ekonóm Biskupského úradu Martin Štofko. Aj keď je v novostavbe zriadená kuchyňa, reštauráciou by tento objekt Martin Štofko nenazýval. Cez túto letnú sezónu si už turisti a návštevníci hradu budú môcť užívať služby, ktoré ponúkne novostavba.„V sú­časnosti beží verejné obstarávanie na časť technológie, to môže trvať tri týždne ale aj dva mesiace. Verím že najneskôr do konca júna to bude urobené,“ povedal diecézny ekonóm Martin Štofko.

Výstavba za viac ako milión eur

Finančné prostriedky čerpá Nitriansky hrad z finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru ako aj zo štátneho rozpočtu. „Príspevok z Nórskych fondov a zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky bol približne 700 000 eur. Z vlastných zdrojov biskupstva sa urobilo množstvo práce,“ uviedol Jaroslav Mojžiš riaditeľ odboru Nórskych grantov úradu vlády.

Výstavbu objektu služieb začala v čase schválenia grantu preto veľkú časť financoval Biskupský úrad z vlastných zdrojov. „Hrubá stavba stála 200 000 eur a projekt na objekt služieb turistom bol okolo 450 000 eur. Náklady pre Biskupský úrad sa mohli vyšplhať do 350 000 eur,“ povedal Martin Štofko.

Najstaršia zachovaná časť paláca

Medzi objekty, ktoré jednoznačne majú v projekte svoje miesto patrí aj pivnica. Predstavuje najstaršiu zachovanú časť hradného paláca. Ako uviedol Martin Štofko pivnica by mohla byť hotová koncom apríla. Čakajú ju už len drobné úpravy. Načo bude slúžiť ešte nie je isté, závisí to od vyjadrenia hygienika. Možnosti využitia tohto priestoru načrtol na konferencii diecézny ekonóm Martin Štofko. „Mohla by tam byť prezentácia nitrianskeho regiónu ako vínneho regiónu a zároveň prezentácia lokálnych vín. V súčasnosti už návštevníci využívajú aj nový chodník. Jeho dĺžka je približne 200 metrov, šírka je asi jeden meter,“ dodal Martin Štofko.

V pivnici pod palácom prebehol archeologický výskum ten priniesol zaujímavé skutočnosti. „Našli sme tu najstaršie murivo s pôvodnou povrchovou úpravou. Pôvodne to bola nadzemná stavba. Zmenila sa aj orientácia týchto pivničných priestorov,“ uviedol reštaurátor Marek Repáň. Ako ďalej uviedol, v súčasnosti pracujú na návrhu na reštaurovanie, ale podoba pivnice sa už meniť veľmi nebude.

Prvá obhliadka na Nitrianskom hrade: Nový objekt služieb otvoria koncom júna
9
Galéria
Foto: Lucia Lauková / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM