Samospráva

Prokuratúra vyčíta chyby v nariadeniach: Mestské zastupiteľstvo pracuje na oprave

Niektoré nariadenia podľa zistenia Okresnej prokuratúry sú nad rámec pôsobnosti samosprávy. Mesto Zlaté Moravce sa piatimi všeobecne záväznými nariadeniami (VZN) dostalo do rozporu so zákonom.

Ilustračný obrázok k článku Prokuratúra vyčíta chyby v nariadeniach: Mestské zastupiteľstvo  pracuje na oprave
Zdroj: Dnes24.sk

Poukázala na to Okresná prokuratúra v Nitre. Protestmi sa zaoberalo Mestské zastupiteľstvo (MsZ) na svojom poslednom zasadnutí, vo štvrtok 28. februára.

Ide o VZN mestskej polície, o niektorých podmienkach držania psov, udržiavaní čistoty, používaní pyrotechniky a požívaní alkoholických nápojov. Okresná prokuratúra vo svojich protestoch upozorňuje na viaceré ustanovenia v nariadeniach mesta, ktoré nie sú v súlade s platnou legislatívou.

Pri VZN o mestskej polícii prokuratúra upozornila na organizačný poriadok mestskej polície, ktorý nemá byť súčasťou všeobecného nariadenia, keďže sa má vzťahovať na všetkých obyvateľov mesta a nielen na určitú skupinu. VZN o podmienkach držania psov podľa prokuratúry nebolo zverejnené obvyklým spôsobom. Navyše, má obsahovať nesprávne znenia zákonov alebo chybné používanie pojmov.

VZN o udržiavaní čistoty a ochrany verejnej zelene obsahuje viaceré body, ktoré sú v rozpore s platnými zákonmi. Nesprávne sú v ňom tiež označované niektoré zákonné ustanovenia. Podľa prokuratúry navyše ukladá povinnosti, ktoré sú neprípustným zasahovaním do súkromia obyvateľov mesta. Nariadeniu vyčíta aj viaceré termíny, ktoré umožňujú nejednoznačný výklad a ďalšie nedostatky.

Nariadenie o obmedzení požívania alkoholických nápojov na území mesta nebolo podľa prokuratúry prijaté zákonným spôsobom, pretože ho neschválila trojpätinová väčšina poslancov. Navrhuje ho zrušiť.

Mestské zastupiteľstvo vyhovelo protestu prokurátora, radnici začína plynúť 90-dňová lehota, počas ktorej je povinná predložiť nové návrhy VZN. Doň zapracuje pravidlá, ktoré mesto môže upravovať.

Zmienené nariadenia prijalo mesto Zlaté Moravce v rokoch 1991, 1999, 2003 s dodatkom v r. 2007, 2011, 2012.

Anna Mondočková/mo­ravce24/

Mestské zastupiteľstvo - február.
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM