Veronika Kalinová Rôzne

Program národnej púte v Šaštíne: Celebrovať bude kaplán zo Zlatých Moraviec

Počas tohto víkendu pri príležitosti sviatku Sedembolestnej Panny Márie očakávajú v národnom pútnickom mieste Šaštín niekoľko tisíc veriacich. Na národnej púti bude celebrovať aj kaplán zo Zlatých Moraviec Anton Ďatelinka.

Ilustračný obrázok k článku Program národnej púte v Šaštíne: Celebrovať bude kaplán zo Zlatých Moraviec
Zdroj: Dnes24.sk

Púť otvorí omša nášho kaplána

Púť sa začne v piatok 13. septembra o 18.00 hod. svätou omšou, ktorú bude sláviť kaplán zo Zlatých Moraviec Anton Ďatelinka. Následne sa o 19.00 hod. uskutoční otvorené modlitebné stretnutie Spoločenstva Modlitby za kňazov.

V sobotu je v Šaštíne pripravený mládežnícky program – Agapé, sväté omše a koncerty. Vstupenkou na koncerty je škatuľka čaju ako milodar pre charitu. Večer o 18.00 hod. je pripravené stretnutie a diskusia s bratislavským pomocným biskupom Jozefom Haľkom, ktorý sa v týchto dňoch vrátil z niekoľkotýž­dňového putovania s relikviou sv. Cyrila v Kanade a USA.

Po svätej omši o 19.00 hod. budú nasledovať o 20.00 hod. a o 21.00 hod. koncerty pre mládež, ako aj divadelné predstavenie o príchode sv. Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu. Sobotňajší program uzavrie polnočná sv. omša s novokňazmi a po nej agapé na nádvorí pred Bazilikou.

Oslavy vyvrcholia v nedeľu

Na Slávnosť Sedembolestnej Panny Márie v nedeľu po ranných omšiach sa o 10.30 hod. uskutoční pontifikálna svätá omša. Jej hlavným celebrantom bude gréckokatolícky arcibiskup vladyka Cyril Vasiľ, ktorý je sekretárom Kongregácie pre východné cirkvi v Ríme. Popoludní o 14.00 hod. bude akatist (modlitba) k Bohorodičke s požehnaním pútnikov.

V pondelok 16. septembra nasleduje púť chorých a seniorov. Po ranných svätých omšiach o 7.00 hod. a 8.00 hod. sa o 10.00 hod. bude konať pontifikálna svätá omša s hlavným celebrantom a kazateľom biskupom Dominikom Tóthom. Program púte uzavrie o 13.00 hod. požehnanie pútnikov na cestu domov.

Pripravené sú mimoriadne vlaky z Moraviec

Železničná spoločnosť Slovensko vypraví aj v tomto roku 15. septembra mimoriadne vlaky do Šaštína. Odchod vlaku bude 15. septembra o 5.45 hod. zo železničnej stanice v Moravciach. Vlak pôjde po trase Zlaté Moravce – Vráble – Úľany nad Žitavou – Šurany – Nové Zámky – Šaľa – Galanta – Sereď – Trnava – Senica – Šaštín-Stráže a späť.

Vo vlaku bude pre cestujúcich pripravený program v podobe spevov, modlitieb, hier a diskusií. Príchod do Zlatých Moraviec bude o 17.30 hod. Viac o mimoriadnych vlakoch sa dočítate v článku Národná púť do Šaštína: Z Moraviec vyrazí mimoriadny vlak, čo v ňom ľudia zažijú?

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM