Richard Pročka Rôzne

Primátorská vendeta?

Poslanci a primátor majú za sebou niekoľko problematických okamihov rozhodovania, pri ktorých neboli názorovo jednotní. V rovnakom čase primátor mesta urobil niekoľko organizačných krokov, ktoré živia napätie medzi zastupiteľstvom a primátorom mesta.

Všetko sa zrejme začalo transformáciou mestských podnikov. Primátor od začiatku tlačil transformáciu Mestskej nemocnice prof. MUDr. Rudolfa Korca, DrSc. na spoločnosť s ručením obmedzeným. Mestské zastupiteľstvo sa však na svojich rokovaniach hlásilo k transformácii na neziskovú organizáciu. Mestská nemocnica ako „sro-čka“ by totiž v konečnom dôsledku mohla znamenať úplnú stratu kompetencií zastupiteľstva v správnom a kontrolnom mechanizme nemocnice. Na desiatom rokovaní zastupiteľstva nakoniec poslanci odhlasovali návrh zakladacej listiny a štatútu mestskej nemocnice ako neziskovej organizácie, v ktorej bude správna a kontrolná rada zostavená z poslancov mesta. Primátor aj napriek tomu, že členstvo v správnej a kontrolnej rade je podľa schváleného štatútu dobrovoľnou a neplatenou funkciou skonštatoval, že //„nie spoločnosť s ručením obmedzeným, ale nezisková organizácia je tunel ako hrom, tunel ako Brno! Ja ako primátor, ktorý zastupujem záujem občanov celého regiónu, preto nemôžem súhlasiť s tým, aby sa nemocnica zmenila na netransparentnú organizáciu, kde si chce bačovať skupina poslancov, ktorá sa nanominuje do správnej rady. Jediným účelom vytvorenia neziskovej organizácie je likvidácia nemocnice…“ //

K tým, ktorí sa verejne vyjadrili proti nemocnici vo forme „sro-čky“ patrili aj Vladimír Kľučiar (KDH), Marián Kéry (SMER), Milan Galaba (SMER) či Miroslav Záchenský (SMER). Nie je tajomstvom, že Marián Kéry bol ešte 7. novembra odvolaný z funkcie riaditeľa mestského podniku Správa športových zariadení kvôli údajnému nezvládnutiu funkcie. Do priestorov Kéryho kancelárie a kancelárie ekonómky mestského podniku násilne vtrhla polícia, zabavila ich počítače a osobné veci. Neskôr vyšlo najavo, že takáto „neštandardná“ akcia vznikla pre údajné podozrenie z nezákonnej hospodárskej činnosti. V ten istý deň bola z funkcie vedúcej oddelenia vnútornej správy a evidencii odvolaná aj Adriana Chrenová, priateľka Mariána Kéryho, a to údajne za nezverejnenie dokumentov na úradnej tabuli mesta.

Na druhý deň po dusnom desiatom zasadnutí zastupiteľstva, na ktorom bolo definitívne rozhodnuté o budúcom osude nemocnice ako „neziskovky“, dostala výpoveď z radov zamestnancov nemocnice, ako jediná zamestnankyňa, manželka poslanca Milana Galabu a Mestská polícia urobila v rovnaký deň kontrolu otváracích hodín vo všetkých troch súkromných prevádzkach poslanca Miroslava Záchenského. Z dôverných zdrojov vieme, že tieto prevádzky boli jediné, ktoré polícia v tom čase kontrolovala.

Transformácia ostatných mestských podnikov by mala spoločne so zmenou v organizačnej štruktúre mestského úradu priniesť zlepšenie ich fungovania a istú úsporu. V prípade pripravovanej príspevkovej organizácie Služby Mesta Zlaté Moravce tieto zmeny zatiaľ priniesli len množstvo cudzích mien na vedúcich postoch a niekoľko funkcii navyše. V pripravenej štruktúre by sme napríklad darmo hľadali kohokoľvek zo súčasného vedenia Záhradníckych služieb, vrátane Mariána Tomajka. K menám, ktoré do organizačnej štruktúry pribudli, patrí napríklad aj poslanec Jozef Škvarenina či Soňa Magátová s otcom Pavlom Pánkom vo funkcii energetika. V rámci mestského úradu síce posledne zrušili celé jedno oddelenie, ale v radoch vedenia mesta od volieb pribudli dvaja právnici, jedna sekretárka a plat primátora, rovnako ako jeho zástupcu stúpol v porovnaní z minulým volebným obdobím o polovicu. Napriek týmto okolnostiam prednosta Ján Jamrich naďalej po zmenách na Mestskom úrade trvá na úspore približne 53.000 eur ročne. K úsporám po transformácii mestských podnikov na Služby Mesta Zlaté Moravce sa zatiaľ nevyjadril.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM